Japan
0

Slanje vojnika u Irak - kršenje ustava

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japanski razmještaj zračnih snaga u Iraku predstavlja kršenje pacifističkog ustava zemlje, presudio je sud u četvrtak, ali je vlada saopćila da sudska odluka neće utjecati na trenutni razmještaj.

Japan ima oko 210 pripadnika zračnih snaga u Kuvajtu, odakle zračnim putem prebacuju zalihe snagama pod američkim vodstvom u Bagdadu i u drugim krajevima Iraka.

Više od 1.100 ljudi, uključujući i bivšeg japanskog ambasadora u Libanu, podnijelo je zahtjev sudu kojim traže prekid razmještaja i odštetu od 100 dolara po osobi, saopćio je Oblasni sud Nagoje, javio je Reuters.

Sud je odbacio taj zahtjev, tvrdeći da ne može presuditi o prekidu razmještaja i da podnosioci tužbe nisu pretrpjeli psihološku štetu, saopćio je portparol.

Sud je, međutim, uveo dodatak u obrazloženje u kojem navodi da se razmještajem krši član devet japanskog ustava iz 1947., koji osuđuje rat i zabranjuje upotrebu sile u rješavanju međunarodnih sporova, kao i posebni zakon koji je omogućio zemlji da pošalje trupe u Irak limitirajući njihove aktivnosti na neborbene, dodao je portparol.

"Mi ćemo konsultovati relevenatna ministarstva da li su pravne mjere poput žalbe nužne, ali ovo neće utjecati na trenutne aktivnosti zračnih snaga ni na koji način", izjavio je portparol vlade Nobutaka Machimura.

Ministarstvo odbrane saopćilo je kako ne može komentirati slučaj dok ne provjeri presudu.

Japan je povukao oko 600 vojnika iz kopnenih snaga iz južnog iračkog grada Samawe u 2006. nakon što je neborbena misija trajala više od dvije godine.