Paddy Ashdown
0

Slanje dodatnih vojnika neće popraviti situaciju u Afganistanu

FENA
Slanje još vojnika u Afganistan neće biti dovoljno samo po sebi da zaustavi rapidno pogoršanje strateške situacije te zemlje, upozorio je u srijedu britanski liberalni političar Paddy Ashdown.

Ashdown, bivši lider Liberalne stranke i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, izjavio je da vojna sila sama po sebi neće biti dovoljna za stabiliziranje situacije.

Njegove izjave podudarile su se s američkom objavom slanja dodatnih 17.000 vojnika u Afganistan.

"Mislim da će se situacija uporno pogoršavati i ukoliko ne djelujemo brzo mogli bismo se naći u poziciji da je prelomna tačka ostala za nama i da su naši kapaciteti da pretvorimo poraz u pobjedu značajno umanjeni", izjavio je Ashdown za BBC.

On je pozvao na regionalno rješenje koje uključuje susjedne zemlje, uključujući Iran, i izjavio je da treba doći do političkog sporazuma nalik na onaj koji je okončao balkanske ratove koji bi pratio jačanje trupa.

Dodatna ljudska sila "neće biti dovoljna ukoliko ne budemo imali politički plan koji ima jasne prioritete i u kojem međunarodna zajednica može progovoriti jednim glasom", izjavio je Ashdown.

"To neće biti dovoljno ukoliko ga također ne prati regionalni kontekst, nešto poput Dejtonskog sporazuma za Balkan, koji bi omogućio susjedima - prije svih Iranu - da igraju ulogu u tom procesu", kazao je.

Jačanje trupa, ipak, neophodno je da se ubijede talibanske snage da ne mogu ostvariti vojnu pobjedu, kazao je. Na kraju ipak će biti malo alternativa razgovorima s talibanima, upozorio je Ashdown, prenosi DPA.