Svijet
0

Slabiji dolar pomaže američkoj ekonomiji

FENA
Slabost američkog dolara nastavila je da zasjenjuje globalna tržišta dionicama dok su ulagači poticali izvoznike u strahu da bi profiti korporacija mogli opadati, javio je BBC.

Njemačko tržište dionicama Dax palo je za dva posto, francuski Cac za 1,6 posto, tokijski Nikkei 225 za za 0,7 posto i indijski Sensex pao je za 3,8 posto. Analitičari su prognozirali da bi američki dolar mogao i dalje slabiti jer Bijela kuća malo čini na obuzdavanju njegovog pada.

U izvještaju Wall Street Journbala u ponedjeljak navodi se kako administracija predsjednika Georgea W. Busha "tiho posmatra" pad dolara jer želi da slabljenjem valute osnaži prodaju svoje robe van SAD-a.

Analitičari tvrde da američki tvorci politike signaliziraju kako su sretni zbog pada dolara te ne poduzimaju agresivnih mjera na jačanju nacionalne valute. Slabiji dolar donio bi koristi američkoj ekonomiji čineći američki izvoz jeftinijim. To bi također pomoglo u ublažavanju budžetskog drficita od 700 milijardi dolara s ostatkom svijeta.

Ipak, pad dolara također bi mogao povećati troškove američkog uvoza, podgrijavajući inflaciju i prisiljavajući Savezne rezerve, američku centralnu banku, da povećaju kamatne stope.

Iako bi to mogla biti dobra vijest za američki trgovinski deficit i domaće firme, to bi vjerovatno moglo smanjiti prodaju velikih stranih izvoznika poput elektronskih firmi Sonyja i Canona i proizvođača voziola Volkswagena.

Tokom azijskog trgovanja u ponedjeljak dolar je pao na osmomjesečni rekord od 109,96 japanskih jena za jedan dolar. On se, ipak, oporavio kada je trgovina na evropskim tržištima pokrenuta i nedavno je iznosio 110,27 jena.

Dolar je također ojačao prema euru i oporavio se na 1,3483 dolara naprema jednom euru. Zelena novčanica ranije je pala na skoro jednogodišnji rekord.