Svijet
0

Slabe nade za nestale migrante u moru kod Kanarskih ostrva

FENA
Nade u nalaženje oko 50 migranata nestalih nakon što se njihov čamac prevrnuo u nemirnim vodama kod Afrike izblijedile su u petak dok su španski spasioci nastavili veliku potragu morem i zrakom, saopćile su vlasti.

Četrdesetosam migranata je spašeno i prebačeno na Kanarska ostrva u četvrtak navečer. Tri tijela su izvučena iz mora.

"Nikakva nova tijela još nisu pronađena", izjavila je ministrica za imigraciju Consuelo Rumi za Španski nacionalni radio, prenosi AP.

Nade u nalaženje još preživjelih "slabe kako vrijeme prolazi, uzimajući u obzir temperature vode, snažne valove i loše uslove", kazala je.

Nesreća prije zore u četvrtak desila se kada se drvena brodica natrpana sa stotinjak Afrikanaca prevrnula kada ju je udario golemi val dok se španski spasilački bord primicao.

Avion španskog zrakoplovstva uočio je brodicu nekoliko sati ranije, oko 150 km južno od ostrva Tenerife.

Spasioci su pokušali smiriti migrante dok se posada pripremala da izvuče čamac iz nemirnog mora i snažnih vjetrova, saopćio je Jose Segura, zvaničnik miniustarstva unutrašnjih poslova zadužen za ostrva u blizini sjeverozapadne Afrike.

"Neki od njih su postali nervozni i podigli su se kada je brod iznenada zahvatio val sa strane i bacio ga u vodu", kazao je Segura. On je kazao da je val bio viši od četiri metra.

Rumi je izjavila da su početni razgovori sa spašenima ukazali da oni mogu govoriti engleski i da su rodom iz Gane ili Gambije. Kazala je kako je izgledalo da je čamac isplovio iz Gvineje Bisau i da su neki od putnika bili na moru između osam i deset dana.

Četiri broda, francuski nosač aviona, dva aviona i dva helikoptera angažovana su u naporima potrage i spasavanja, saopćila je španska Glavna spasilačka služba.

Takve nesreće su u posljednjim godinama odnijele stotine života sitromašnih Afrikanaca u potrazi za južnom kapijom Evrope. U decemberu je najmanje 80 Afrikanaca koje se kretalo ka Kanarskim ostrvima poginulo kada je njihov čamac potonuo kod senegalske obale.

U srijedu su dva čamca koja su prevozila migrante potonula između Italije i Libije, a pet osoba je poginulo, među kojima i djete, saopćili su italijanski zvaničnici. Jedanaest ostalih je nestalo i pretpostavlja se da su mrtvi.

Više od 30.00 migranata iz Afrike presretnuto je u pokušajima da se domognu Kanarskih ostrva u 2006. godini.