Svijet
10

SkyPanu prijeti kazna od dva miliona dolara zbog ilegalnih letova dronova

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka kompanija SkyPan International, koja se već 27 godina bavi fotografisanjem iz zraka, optužena je zbog ilegalnih letova dronova iznad New Yorka i Chicaga, zbog čega su američke vlasti predložile kaznu od gotovo dva miliona dolara.

Američke vlasti tvrde da je kompanija SkyPan International izvela 65 ilegalnih letova iznad New Yorka i Chicaga u protekle dvije godine. Federalna administracija za avijaciju (FAA) je saopćila da je kazna 1,9 miliona dolara jer je kompanija SkyPan upozorena da prekine letove, ali to nije učinjeno.

FAA tvrdi da su čak 43 leta obavljena u zabranjenom zračnom prostoru klase B u New Yorku i to bez dozvole kontrole leta. Zračni prostor koji spada u pomenutu kategoriju se proteže uglavnom oko aerodroma i ograničava se oblikom obrnute piramide.

Kompanija je koristila dronove na bezobziran i opasan način koji je ugrozio živote i imovinu. Letovi su obavljeni između 21. marta 2012. i 15. decembra 2014. godine. Svih 65 letova je obavljeno bez dozvole.

Sjedište kompanije SkyPan se nalazi u Chicagu, a pravo na žalbu ima u narednih 30 dana.

Prethodna najveća kazna za korištenje dronova bez dozvole iznosila je 18.700 dolara i dobila ju je u septembru ove godine kompanija Xizmo Media iz New Yorka, koja se bavi videoprodukcijom.

Zvaničnici FAA tvrde da su im piloti aviona često javljali da vide dronove. Između novembra prošle i augusta ove godine agencija je primila više od 700 prijava prisustva dronova. Većina nije imala dozvolu za let.