Svijet
0

Sky News: Marinci imali za misiju prikupljanje informacija o Iranu

FENA
Britanski mornari koje je Teheran zarobio imali su za misiju da u Zaljevu "prikupljaju informacije o Iranu", izvijestio je u četvrtak televizijski kanal Sky News, emitirajući iskaze jednog od mornara prije njihovog hapšenja.

"Mi također skupljamo informacije", objasnio je kapetan Chris Air na Sky Newsu, dodavši da se te informacije odnose na "sve vrste iranskih aktivnosti u zoni". "Jer, očito, mi smo vrlo blizu tampon zone s Iranom", ispričao je on u intervjuu za Sky News na fregati Cornwall, sedmicu dana prije njegovog hapšenja, prenio je AFP

Ovaj intervju nije nikada emitiran.

Britanski ministar odbrane Des Browne je rekao za Sky da im "mandat UN-a dozvoljava da prikupljaju informacije o okolišu u kojem oni rade".

U razgovoru Chris Air je također otkrio da mu je kapetan broda, koji su njegovi ljudi upravo kontrolirali, ispričao da su iranski vojnici imali običaj da se ilegalno približe iračkim brodovima.

Chris Air je pripadao grupi petnaest britanskih mornara koje su uhapsile iranske vlasti u Zaljevu 23. marta a koji su se nakon oslobađanja vratili u četvrtak u Englesku.