Svijet
0

Sky Italia: Berlusconi pobjeđuje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema prvim prognozama, zasnovanim na anketama građana po izlasku sa glasačkih mjesta, bivši premijer Silvio Berlusconi ima malu prednost u oba doma talijanskog parlamenta.

Medijska kuća Sky Italia objavila je da bi prema anketama reprezentativnog uzorka glasača Berlusconi trebalo da dobije 42 posto glasova, a njegov protukandidat Walter Veltroni 40 posto, prenijela je agencija DPA.

Izborna mjesta na dvodnevnim parlamentarnim izborima u Italiji su u ponedjeljak zatvorena u tri sata popodne po lokalnom vremenu.

Berlusconi prema Reutersu, koji se također poziva na ankete Sky Italia, ima prednost od dva posto glasova u donjem domu parlamenta, a tri posto glasova u gornjem domu, odnosno Senatu.

Slične ankete koje je provela državna talijanska televizija također daju prednost bivšem konzervativnom premijeru u oba parlamentarna doma.

Talijani su nedjelju i ponedjeljak birali 62. vladu od Drugoga svjetskog rata. Prethodna vlada Romana Prodija izdržala je samo 20 mjeseci. Neki predviđaju da će i novi kabinet biti kratkog vijeka.

Agencije međutim podsjećaju da je Berlusconi bio jedini premijer u posljednjih 50 godina koji je odslužio cijeli mandat. Ako njegova koalicija Narod slobode pobijedi na ovim izborima, on će treći put formirati talijansku vladu.

Najavljeno je da će prvi preliminarni izborni rezultati biti objavljeni u ponedjeljak uvečer.