{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skuplji benzin usporava privredni rast

F
FENA
5.5.2006. u 10:17
0
0
Skuplji benzin usporava privredni rast
0
Skuplji benzin usporava privredni rast
Nedavno objavljene statistike pokazuju da američka ekonomija bilježi zdrav rast. No, neke ekonomiste brine da bi privredni rast rast mogao biti usporen zbog sve skuplje nafte. Nakon podmirenja troškova života, plaćanja računa, američkoj prosječnoj porodici; zbog znatno skupljeg benzina – ostaje na raspolaganju manje novca, i to negativno utječe na ekonomiju.
Kako prenosi Glas Amerike ne poskupljuje samo benzin. Iza njega slijede i automobilske gume te javni troškovi popravka auto-cesta. Cijena asfalta koji se dobiva industrijskom obradom sirove nafte za 50 posto je veća nego prošle godine.

I avionske karte su sve skuplje. Ove godine njihova je cijena porasla za devet posto. American Airlines procjenjuje da povećanje cijene sirove nafte za samo jedan cent nju godišnje košta 29 miliona dolara.

Da bi zaradili uz sve veće cijene, svi moraju poskupiti svoje proizvode - od proizvođača tetrapaka za mlijeko pa do proizvođača umjetnog gnojiva.

Analitičar Tom Whipple kaže da su skokovi cijena pogotovo zamjetni kada je u pitanju hrana: "Odnos kalorije potrebne nafte koja je potrebna za proizvodnju i proizvedene kalorije hrane je 10:1. Tu se uzima u obzir gorivo za traktor i kamion, umjetno gnojivo, benzin za transport, energija za hladnjače…"

Ponekad se posljedice skuplje nafte iskazuju i u zamjetnom rastu cijena manje očekivanih proizvoda, koji se dobivaju industrijskom obradom naftnih derivata. Primjerice znatno su poskupile pelene, kao i određene vrstama tepiha od industrijskih vlakana – koji su skuplji za 30 posto. Čak je i cijena masnih boja koje djeca koriste na satovima likovnog odgoja prošlih je mjeseci skočila za deset posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: