Skupa zdravstvena zaštita nije uvijek i najbolja

F
FENA
8.12.2009. u 20:51
0
0
Skupa zdravstvena zaštita nije uvijek i najbolja
0
Skupa zdravstvena zaštita nije uvijek i najbolja Foto: AFP/File
Sjedinjene Američke Države troše više na zdravstvenu zaštitu nego bilo koja druga zemlja svijeta, ali najskuplje zdravstvo nije uvijek i najbolje, ocijenila je Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u izvješću objavljenom u utorak o izdvajanjima za zdravstvo i kvaliteti zdravstvene zaštite u državama koje su njene članice.
Zdravstvena reforma dominira američkom političkom scenom već mjesecima, budući da predsjednik Barack Obama želi obuzdati troškove u ovom sektoru, a da istovremenu zdravstveno osiguranje proširi i na bar dio od 46 milijuna građana SAD-a koji ga trenutno nemaju, prenosi Reuters.

Prema podacima iz novog izvješća, Sjedinjene Države su 2007. na zdravstvo potrošile 7.290 dolara po stanovniku – što je bilo 16 posto njihovog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i gotovo dva i po puta više od prosjeka izdvajanja za zdravstvo članica OECD-a, koji iznosi 2.984 dolara po stanovniku.

Znatno više od prosjeka OECD-a za zdravstvo izdvajaju i Luksemburg, Norveška i Švicarska, dok su izdvajanja u Turskoj i Meksiku manja od trećine prosjeka OECD-a.

SAD, međutim, zajedno s Turskom i Meksikom, spada u manji broj članica OECD-a koje nisu postigle opću pokrivenost stanovništva zdravstvenim osiguranjem ili bar nivo koji je tome približan.

U izvješću se ukazuje na napredak ostvaren u liječenju najozbiljnijih bolesti, kao što je rak, osobito u bogatijim državama članicama.

S druge strane, upozoreno je da je njega oboljelih od astme i dijabetesa, usprkos tome što su te bolesti sve učestalije, ispod najboljih standarda u suviše mnogo zemalja, što za posljedicu ima pogoršanje zdravlja oboljelih i veće troškove.

SAD i Kanada se ističu po odličnim rezultatima u borbi protiv raka zahvaljujući tome što imaju masovnije testove za rano otkrivanje bolesti nego većina drugih zemalja i što uspijevaju spasiti živote većeg broja pacijenata. I Japan ima višu razinu preživljavanja oboljelih od raka nego većina drugih članica.

Ocijenjeno je da Nizozemska, Italija, Švicarska i Njemačka osiguravaju odličnu primarnu zdravstvenu zaštitu, smanjujući potrebu za skupim bolničkim liječenjem mnogih kroničnih oboljenja, kao što su astma i dijabetes.

Sve u svemu, nijedna članica OECD-a ne osigurava visoko kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u svim područjima, konstatira se u izvješću.

OECD upozorava da se troškovi za lijekove povećavaju u svim zemljama članicama, osobito za medikamente protiv dijabetesa i antidepresive.

Dodaje se da se u bolnice u SAD-u prima isuviše pacijenata s komplikacijama izazvanim dijabetesom, što ukazuje na potrebu bolje primarne zdravstvene zaštite.

Od 1960. godine očekivana dužina života u zemljama članicama OECD-a povećana je za prosječno 10 godina, što odražava znatno smanjenje učestalosti umiranja u svim starosnim grupama.

Naglašava se, međutim, da je pretilost u porastu u svim zemljama članicama i podvlači da je čak svaki treći građanin SAD-a gojazan.

Izvještaj OECD-a se bavi i akutnom njegom pacijenata koji zatraže liječničku pomoć zbog stanja opasnih po život, kao što su srčani i moždani udar. U tom segmenta izdvaja se podatak da od ljudi koji bivaju hospitalizirani nakon srčanog udara manje od pet posto umire tokom 30 dana od prijema u bolnicu.

Najbolji rezultati na tom planu postižu se u Islandu, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, gdje u navedenom periodu umire svega oko tri posto pacijenata koji su preživjeli infarkt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: