Uznemirujuće poruke
359

Skup radikalne desnice u Pragu: Islam je nespojiv s vrijednostima našeg kontinenta

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupa evropskih političkih stranaka krajnje desnice pozvala je na današnjoj konferenciji u Pragu na okončanje Evropske unije u njenom sadašnjem obliku, poručivši da je Brisel prijetnja za opstanak njihovih nacionalnih država.

Pokret za Evropu nacija i sloboda (MENL) okuplja francuski Nacionalni front, na čijem je čelu Marine Le Pen, austrijsku Slobodarsku stranku, na čijem čelu je Heinz-Christian Strache, italijansku Sjevernu ligu na čelu sa Lorenzom Fontanom, kao i Holandsku stranku za slobodu, čiji je čelnik Geert Wilders.

Uz navedene, u Prag su stigli i desničari iz drugih država, a pozvao ih je Tomio Okamura, čija je antiimigrantska stranka u Češkoj, nazvana Sloboda i direktna demokratija (SPD), osnovana 2015. godine. Na češkim parlamentarnim izborima osvojili su 10,6 posto glasova.

Okamura je upozorio na prijetnje islamiziranja Evope, kazavši da je islam nespojiv sa vrijednostima njihvog kontinenta, sa njihovim identitetom i sa njihovom tradicijom.

"Brisel nam želi to nametnuti, ali mi se ne želimo tim elitama prepustiti, kao ni onima s kojima treba da živimo", kazao je Okamura.

Wilders je rekao da je Brisel prijetnja opstanku njihovih nacionalnih država.

"Nadam se da će Česi držati svoja vrata čvrsto zatvorena za masovnu migraciju", istakao je Wilders.

Politički analitičar Cas Mudde, sa Univerziteta Georgia u Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je uoči konferencije da je MENL vrlo slabo organizirana grupa, čiji je glavni cilj izvući novce iz Evropske unije.

"Grupa je jedna nešto porasla otkako je osnovana 2015. godine. Ona još uvijek uključuje samo podhrupe radikalno desnih stranaka u Evropi i u Evropskom parlamentu, a nije čak bila sposobna ni profitirati od Brexita", kazao je Mudde za dpa.