Sjeverna Koreja
0

Skromnija proslava rođendana predsjednika Kim Jong Ila

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjeverna Koreja proslavlja u srijedu svoj najveći praznik slaveći 69. rođendan Kim Jong Ila, vođe izolovane i osiromašene zemlje koji nastoji da utre put za treću generaciju porodične vlasti.

"Cijela zemlja je prožeta velikim ponosom i radošću", prenijela je državna novinska agencija KCNA, izvještavajući o brojnim umjetničkim spektaklima, bioskopskim predstavama, umjetničkom sinhronom plivanju i festivalu "Kimjongiliju".

Ulice gradova su za tu priliku dekorisane cvijećem i lampionima sa željama za dug i uspješan život.

U ponedjeljak je zvanična novinska agencija javila da je ove godine i proljeće ranije došlo u rodno selo Kim Jong Ila na planini Paekdu, na granici s Kinom, a solarna aura pojavila se i zadržala oko pola sata nad vrhom Jong Il.

Javljeno je i da su avioni donijeli poklone za djecu na osam ostrva u Žutom moru, koji se sastoje od slatkiša, guma za žvakanje i kolača.

I pored prazničnog raspoloženja na Sjeveru, mediji u Južnoj Koreji prenose, međutim, da su ove godine zbog sve teže privredne situacije smanjeni prigodni darovi i pomoć koja se tradicionalno dijeli narodu i lokalnim funkcionerima.

Seulsko online izdanje lista Daily NK prenijelo je da se tradicionalna rođendanska podijela hrane nije desila u najmanje jednoj pokrajini. List citira izvor u sjeveroistočnoj pokrajini Hamkyung da vlasti obično tri dana pred rođendan podijele desetodnevno sljedovanje u riži ili kukukuruzu. Ovaj put se to nije desilo, a izostali su i pokloni za funkcionere. Izvor lista navodi da su zato radnici u fabrici municije dobili dodatno sljedovanje u hrani, a njihova djeca slatkiše, prenosi AFP.

Partijske organizacije i trgovačke firme daju "sve od sebe" da osiguraju sljedovanja hrane za specijalne rođendanske poklone, saopćila je nedavno dobrotvorna grupa "Dobri prijatelji" iz Seula citirajući sjevernokorejske zvaničnike.

Predsjednik Kim nastoji da oživi posustalu dirigovanu ekonomiju i umanji hroničnu nestašicu hrane, dok se priprema za prenos vlasti na svog najmlađeg sina Jong Una.

Njegovo zdravstveno stanje je nepoznanica, poslije moždanog udara koji je imao u augustu 2008. godine, ali on nastavlja s vođenjem zemlje i s, doduše rijeđim, posjetama fabrikama, industrijskim postrojenjima i vojnim jedinicama.

Odnosi Pyongyanga s Južnom Korejom, nekada glavnim dobavljačem hrane Sjeveru, zaleđeni su nakon dva oružana incidenta prošle godine. Sjever je također pod sankcijama Ujedinjenih nacija zbog nastavljanja nuklearnog i raketnog programa.

Praktično jedina pomoć Pyongyangu dolazi iz susjedne Kine koja mu je glavni oslonac.

U tim uslovima, Sjeverna Koreja prošlog je mjeseca zatražila od SAD-a da obnove slanje pomoći u hrani. Dvije agencije UN-a počele su s procjenom situacije poslije posebno oštre zime u Koreji i znatnog skoka cijena na svjetskom tržištu hrene.

Misija je uslijedila poslije prošlogodišnje posjete Pyongyangu predstavnika Svjetskog programa za hranu i FAO-a, koji su došli do zaključka da će oko pet miliona stanovnika u Sjevernoj Koreji biti suočeno s nestašicom hrane u ovoj godini.