Podsjetnik svima
903

Škotski grad odao počast žrtvama holokausta, ali i genocida u Srebrenici

M. N.
Foto: Daily Record
Foto: Daily Record
U škotskom gradu West Lohan održana je komemoracija žrtvama holokausta. Prisutni su se molitvama prisjetili i žrtva genocida koji su se dogodili u zemljama svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Događaj je održan u parku Howden gdje je izveden performans hora akademije Kentigern Al Shlosha d’Varim.

Molitvu je predvodio Melvyn Lawson iz Grupe vjernika West Lothian sa Miom Lewington iz Akademije Whitburn sa lordom Julianom Goodmanom iz Jevrejske zajednice u Edinbrughu.

Dan sjećanja na holokaust održava se svake godine u ovom mjestu, a britanski medij Daily Record ističe kako se na taj dan prisjećaju milione ljudi koji su ubijeni u holokaustu i genocidima u Kambodži, Ruandi, BiH i Darfuru gdje zločini još traju.

Ovogodišnja tema istražuje kako su genocidni režimi kroz historiju namjerno uništili društva marginaliziranjem određenih grupa i kako te taktike mogu poljuljati pojedinci koji stoje zajedno sa svojim susjedima i govore protiv ugnjetavanja.

Ove godine, piše ovaj britanski medij, obilježava se i 75. godišnjica oslobađanja Aušvica i 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

"Dan sjećanja na holokaust je šansa svake godine za ljude širom Velike Britanije da stanu zajedno s onima u svojim lokalnim zajednicama, preko granica vjere, starosti i etničke pripadnosti. Možemo saznati o onima koji su pogođeni genocidom širom svijeta i poduzeti aktivnosti za budućnost. Ovaj događaj je jedan od hiljade koji će biti održani širom Velike Britanije kada stupamo zajedno kao nacija da se sjetimo. Ovaj događaj je šansa da se osvrnemo na živote onih čiji su životi pogođeni ovim zvjerstvima, a također da odbacimo predrasude, diskriminaciju i mržnju u našem vlastitom društvu", rekao je Lawrence Fitzpatrick, lider vijeća West Lothian.

Vijećnik Tom Kerr kazao je kako su stanovnici ove zajednice naučeni na zajedništvo i toleranciju, da je ovaj dan vrijeme kada priznajemo potrebu za mirom i sjećamo se onih koji su tužno izgubljeni.

"Današnja ceremonija daje nam snažni podsjetnik da mržnja, diskriminacija i rasizam mogu samo dovesti do propadanja društva", rekao je Kerr.