Svijet
228

Škotlanđani izgradnjom žive skulpture odali počast nestalima u ratu u BiH

Klix.ba
Nekoliko stanovnika gradića Moffat u Škotskoj napravilo je 4.5 metara visoku živu skulpturu u znak sjećanja na osobe nestale u ratu u Bosni i Hercegovini.

Skulptura je napravljena od grana lokalnog drveća, a nastala je na Međunarodni dan nestalih osoba, koji se u svijetu obilježava 30. augusta.

Skulptura je napravljena tako da je planirano da granje pusti korijenje u zemlji, kako bi se vremenom formirao živi spomenik i memorijalni centar posvećen svim nestalim osobama u ratu u Bosni i Hercegovini.

Skulpturu je napravilo lokalno stanovništvo, članovi i članice Crvenog križa.

Njih je predvodila Catherine Major, koja je ove godine bila u posjeti Bosni i Hercegovini prilikom obilježavanja 20. godina genocida u Srebrenici.

"Od rata je prošlo dvadeset godina, no i dalje se na svim stranama nalazi mnogo boli i mržnje. I dan danas se traga za više od 8.000 ljudi čiji je trag izgubljen u ratu", kaže Catherine Major za ITV News i dodaje:

"Razgovarala sam sa ljudima čije su porodice razorene u ratu i njihove su me sudbine duboko potresle. Osjećala sam da moram napraviti nešto kako bih im odala počast."