{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škoti 2014. godine glasaju o nezavisnost

F
10.10.2012. u 10:35
0
7
Škoti 2014. godine glasaju o nezavisnost
0
Škoti 2014. godine glasaju o nezavisnost
Škotska će 2014. godine glasati o nezavisnosti što bi moglo rezultirati razbijanjem Velika Britanije, rekao je u utorak britanski ministar.
Objava je okončala mjesece pat pozicije između westminsterske vlade u Londonu i škotske uprave u Edinburghu.

"Dogodit će se to da će Westminster prenijeti ovlasti na Škotski parlament da održi referendum s jednim pitanjem o tome treba li Škotska biti u ili izvan Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je ministar Škotskog ureda David Mundell Sky Newsu.

"Predviđamo da će to dogoditi na jesen 2014. godine", dodao je. Mandellove riječi ukazuju da su obje strane prihvatile kompromis oko vremena i formata referenduma.

Britanski premijer David Cameron, koji želi održati Britaniju netaknutom, podržava održavanje glasanja što je prije moguće o tome treba li okončati 300-godišnju uniju Škotske s Engleskom s jednostavnim "da" ili "ne" pitanjem.

Alex Salmond, čelnik škotske nacionalističlke vlade, tražio je da se u referendum uključi i treća mogućnost, a to je prepuštanje dodatnih ovlasti Škotskom parlamentu.

Predlagao je da se glasanje odgodi do 2014., 700-te godišnjice bitke kod Bannockburna, čuvene pobjede Škota nad Englezima, dajući tako kampanji za nezavisnot više vremena da uvjeri birače da podrže razdvajanje.

Ankete pokazuju da između 30 i 40 posto Škota trenutno podupiru neovisnost. Škotska vlada je sada nadležna za sva ona područja koja nisu izrijekom rezervirana za vladu u Londonu. Na nju je prenesen nadzor nad zdravstvom, obrazovanjem, pravosuđem i policijom, poljoprivredom, gospodarskim razvitkom i transportom.

Cameron tvrdi kako bi Škotima kao i cijeloj Britaniji bilo gore ukoliko bi glasali za nezavisnost budući da velika većina finansijskih sredstava za Škotsku dolazi od 30 milijardi funti dotacija vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Salmond, međutim, govori kako bi neovisna Škotska polagala pravo na lavovski dio prihoda od nafte iz Sjevernog mora.

Škotsko glasanje za nezavisnost potkopalo bi temelje moderne Velike Britanije koja se sastoji od Engleske, Škotske i Walesa. Sjeverna Irska i Velika Britanija tvore Ujedinjeno Kraljevstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: