Svijet
0

Skoro polovina stanovnika Gaze bez posla

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Skoro polovina stanovnika Gaze je bez posla, tačnije nezaposlenost u tom pojasu je dostigla 45,2 posto na početku pete godine izraelske blokade i sada se ubraja među najviše u svijetu, saopćila je agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicma (UNWRA).

Realne zarade opale su u međuvremenu za 34,5 procenata od prve polovine 2006. godine, kada su sankcije prvobitno uvedene, nakon što je Hamas pobijedio na palestinskim općim izborima.

Blokada je pojačana godinu dana kasnije, kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad Gazom, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu.

Glasnogovornik UNWRA-e Chris Gunnes ocijenio je da su to "zabrinjavajući trendovi" i da su "izbjeglice, koje čine dvije trećine od 1,5 miliona stanovnika Gaze, najgore pogođene".

"Teško je razumjeti logiku politike koja namjerno osiromašuje toliko mnogo i osuđuje stotine hiljada potencijalno produktivnih ljudi na život u siromaštvu", rekao je Gunnes.

Nezaposlenost je u drugoj polovini 2010. godine neznatno smanjena u odnosu na isti period 2009. godine, kada je iznosila 45,7 posto. Ipak to je bilo povećanje u odnosu na prvu polovinu 2010. godine, kada je povećana izgradnja utjecala na porast broja zaposlenih.

U izvještaju UN-a se navodi da je privatan biznis najviše pogođen, dok je javni sektor jedna od rijetkih oblasti gdje je zabilježen ekonomski rast, jer vlada zapošljava desetine hiljada ljudi.

Gunnes navodi da je istraživanje pokazalo kako je Hamas od 2007. godine povećao javnu zaposlenost za najmanje jednu petinu.

"Ako je cilj politike blokade da oslabi administraciju Hamasa, podaci o javnoj zaposlenosti sugeriraju da taj cilj nije postignut", kazao je Gunnes.

Izrael je prije godinu dana, pod međunarodnim pritiskom, zbog pogibije devet Turaka u upadu izraelskih komandosa na brod kojim su pokušali da doplove do Gaze, neznatno ublažio kopnenu blokadu, dozvolivši da više robe trgovačke robe ulazi na tu teritoriju.

Međutim, pomorska i zračna blokada ostale su na snazi.

UNWRA inače osigurava snabdijevanje hranom i vodi računa o školama za izbjeglice u pojasu Gaze.

Otkako je s vlasti zbačen dugogodišnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak, izmijenila je politika Kaira koji je također držao Gazu pod blokadom i sada je otvoren granični prijelaz Rafa, jedina kapija koja vodi u vanjski svijet.

Izrael tvrdi da je blokada neophodna kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja za ekstremiste i da se izvrši pritisak na Hamas koji ta zemlja, kao i SAD i EU, smatra terorističkom organizacijom.

UN, s druge strane, upozorava da se radi o kolektivnom kažnjavanju stanovništva u Gazi.