Svijet
0

Skoro 17 posto parlamentaraca u svijetu su žene

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj žena u parlamentima u svijetu dostiže skoro 17 posto, što je apsolutni rekord do sada, ali to je još daleko od pariteta žena i muškaraca, navodi se u najnovijem izvještaju Interparlamentarne unije (IPU).

Po riječima Andersa Jonsona generalnog sekretara IPU, koja okuplja sve parlamente svijeta, diskriminacija i predrasude i dalje udaljavaju žene od poslaničkih fotelja.

Zaustavljanje te tendenciji zahtijeva "promjenu mentaliteta ljudi, kako muškaraca tako i žena", izjavio je Jonson na konferenciji za štampu povodom objavljivanja godišnjeg izveštaja IPU, prenosi AP.

"Međutim, svi znamo da je za to potrebno mnogo vremena", rekao je on dodajući da statistike pokazuju da će paritet u parlamentima u svijetu sa postojećim ritmom biti dostignut tek 2077. godine.

Od ukupno 43.882 parlamentaraca u svijetu krajem januara, 7.436 odnosno 16,9 posto su žene. Nijedna od 189 zemalja sa liste IPU nije dostigla postotak od 50 posto žena u parlamentu.

Na prvom mjestu nalazi se Ruanda sa 48,8 posto, Švedska je druga sa 47,3 posto, a na trećem je Kostarika sa 38,6 posto. Na četvrtom, petom i šestom mjestu su nordijske zemlje, Finska, Norveška i Danska, ali latinoamerički kontinent prednjači ispred Evrope u toj oblasti.