Kina
0

Skoro 10.000 nestalih nakon nemira

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lider Ujgura u egzilu Rebija Kadir izjavila je danas da je blizu 10.000 lica "nestalo" tokom nemira na sjeverozapadu Kine i izrazila je razočarenje odgovorom SAD na nasilje u kojem je stradalo više od 190 lica.

Kadirova (62), koja je lider "Svjetskog kongresa Ujgura" sa sjedištem u SAD, rekla je tokom posjete Japanu da kineska vlada pokušava da uništi ujgurski narod.

Ona je, pozivajući se na lokalne izvore rekla da je tokom gušenja nemira 5. jula u regionu Sinđijang "u jednoj noći u gradu Urumćiju nestalo blizu 10.000 ljudi".

"Gdje su ti ljudi otišli? Ako i jesu, onda gdje?", upitala je Kadirova dodajući da je kineska policija iz mitraljeza noću i nakon isključenja električne energije nasumice pucala na Ujgure i da je sljedećeg jutra bilo veliki broj nestalih.

Peking optužuje Kadirovu da je "kriminalac" i separatista koja je podsticala nasilje u kojem vlada navodi da je stradalo 197 lica, uglavnom Han Kineza, koje su ubili Ujguri.

Kadirova je istakla da ona nije bila umiješana u incidente i da, ukoliko to Kina tvrdi, traži da Peking predoči dokaze, koje će ona uvažiti ako to perthodno učini međunarodna zajednica.

Prema njenim riječima, "odgovornost leži na vlastima koje su mirne demonstracije pretvorile u nasilne nemire".
Kinesko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo je "snažno nezadovoljstvo" odlukom Japana da dozvoli ulazak Kadirove, koja je provela šest godina u kineskom zatvoru prije nego što je 2005. godine oslobođena nakon pritiska SAD.