Afganistan
0

Školska godina počela s milion novih učenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Milion novih afganistanskih učenika u četvrtak je počelo novu školsku godinu, ali će divljajuća talibanska pobuna spriječiti oko 400.000 njih da pohađaju nastavu, saopćio je afganistanski ministar obrazovanja.

Više od 2.000 novih škola izgrađeno je u prošloj godini kako bi primile dodatne učenike u jednoj od najuspješnijih priča u posttalibanskom Afganistanu, saopćio je ministar obrazovanja Farouq Wardak.

Ove godine će 7,2 miliona učenika pohađati nastavu, u poređenju sa 6,2 miliona u prošloj godini, saopćio je Wardak, javio je AP.

Oko 614 od 13.300 škola ostat će, međutim, zatvoreno zbog pogoršnja sigurnosne situacije na jugu i istoku zemlje - gdje je pobuna pod talibanskim vodstvom najaktivnija - uskraćujući oko 400.000 učenika obrazovanje, saopćio je Wardak.

Još 5,3 miliona djece neće biti u stanju da idu u školu zbog socijalnih i ekonomskih razloga, saopćio je Wardak, ne pojašnjavajući dodatno tu izjavu.

Proglašavajući novu školsku godinu u srednjoj školi u blizini predsjedničke palače, predsjednik Hamid Karzai je pozvao talibane da dopuste dječacima i djevojčicama da pohađaju školu.

"Nema većeg neprijateljstva i veće okrutnosti od sprečavanja afganistanskih dječaka i djevojčica da pohađaju školu", poručio je Karzai skupu nastavnika i školskih direktora.

Tokom vladavine talibana, djevojčicama je zabranjivano da pohađaju školu, a samo oko milion dječaka je pohađalo nastavu.

U zemlji od 30 miliona ljudi, 11 miliona je nepismenih, a samo 20 posto onih koji završe srednju školu upišu se na univerzitet, saopćio je Wardak.