Svijet
0

Škole spremne i za nastavu bosanskog jezika

FENA
U novopazarskim osnovnim školama nastavu bosanskog jezika kao izbornog predmeta pohađa 72 posto učenika bošnjačke nacionalnosti, u Sjenici 91 posto, a u Tutinu 97 posto.

Veće interesovanje u nekim novopazarskim školama za bosanski jezik ranije je izostajalo zbog loše informiranosti, ali i zbog toga što, uprkos željama roditelja da njihova djeca pohađaju nastavu maternjeg jezika, škole tu nastavu nisu organizirale, rekao je danas koordinator obrazovanja u novopazarskoj općini Sadik Ugljanin na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

On je dodao da su u svim ovim općinama stvoreni uvjeti za kvalitetno izučavanje tog izbornog predmeta.

Prema riječima Ugljanina, kako javlja Tanjug, na današnjem sastanku s predstavnicima odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog veća, direktori novopazarskih osnovnih škola izrazili su zahtjev da bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture postane obavezni izborni predmet.

Predsjednica odbora za obrazovanje u Bošnjačkom nacionalnom veću Muratka Fetahović kazala je da je sve spremno za nastavu bosanskog jezika u novoj školskoj godini, da su pripremljeni nastavni programi od prvog do petog razreda osnovne škole, štampani udžbenici i školska lektira.

Bosanski jezik je kao fakultativni predmet u državnim školama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu uveden prije četiri godine, a u tim općinama Bošnjaci čine većinsko stanovništvo.