{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škola prisiljava učenice da rade testove trudnoće

8.8.2012. u 18:17
190
25
Škola prisiljava učenice da rade testove trudnoće
190
Škola prisiljava učenice da rade testove trudnoće
Politika škole Delhi Charter, koja se nalazi u Los Angelesu, prema kojoj se trudnim učenicama zabranjuje pohađanje nastave i prema kojoj se učenice mogu prisiliti na testiranje na trudnoću, kako bi se odlučilo o nastavku školovanja, privukla je pažnju Američke unije za civilne slobode (ACLU).
ACLU je već poslala pismo upozorenja školi, u kojem zahtijeva promjenu školske politike i u kojem najavljuju daljnje legalne postupke ukoliko škola ne ispuni zahtjeve.

Škola Delhi Charter je navela da samo pokušavaju održati okruženje u kojem će učenici naučiti da se ponašaju shodno prihvatljivim osobinama, koje podrazumijevaju jezik, gestikuliranje, fizičke radnje i pisanu riječ.

"Škola zadržava pravo da od svake učenice traži da uradi test na trudnoću kako bi se potvrdilo da li je trudna ili ne. Ukoliko test pokaže da je učenica trudna, neće joj biti dopušteno da pohađa nastavu", stoji u oficijelnom izvještaju škole.

Učenice koje su trudne, ili one koje odbiju da urade test, šalju na kućno školovanje za vrijeme trudnoće.

U pismu ACLU-a stoji da ova politika krši Član IX Amandmana o edukaciji iz 1972. godine, jer isključuje učenike iz edukacionih programa i aktivnosti bazirajući se na njihovom spolu, prenosi Fox News.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: