Svijet
0

Skočile cijene nafte

FENA
Cijene nafte skočile su u utorak nakon naglog pada dan ranije dok su borbe na Bliskom istoku unijele dodatnu nervozu na tržište koje je na rubu strpljenja zbog smanjenja zaliha.

Eskalacija sukoba između Izreala i militanata u Libanu nema direktnog utjecaja na zalihe nafte, ali je izazvala brige da bi Iran, finansijer Hezbollaha i drugi proizvođač nafte u OPEC-u, mogao biti uvučen u sukob, javio je AP.

Takav razvoj situacije uslijedio je nakon stalnih briga na tržištu u vezi sa zapadnim sporenjem s Iranom, prijetnjama prekidom snabdijevanja iz Nigerije i Meksičkog zaliva zbog sezone uragana.

Cijena augustovske isporuke sirove nafte na Nymexu porasla je sredinom dana na elektronskom trgovanju u Singapuru za 50 centi na 75,80 dolara po barelu.

Cijena ugovora u ponedjeljak je pala za 1,73 dolara kako bi se zaustavila na 75,30 dolara po barelu, povlačeći se s ranijih rekorda ostvarenih u prošloj sedmici.

Cijene su dostigle rekord dnevnog trgovanja od 78,40 dolara po barelu prošlog petka prije nego što su se skrasile na rekordu zaključne cijene svih vremena od 77,03 dolara po barelu.

Septembarska isporuka brent sirove nafte na londonskom ICE tržištu porasla je za 33 centa na 76,25 dolara po barelu.