Napali 3.000 osoba
0

Skinheadsi ubili 14-godišnju djevojčicu na rock-koncertu

Sarajevo-x.com
Grupa skinheadsa napala je u nedjelju više od tri hiljade ljudi na rock-koncertu u centralnoj Rusiji, udarajući ih palicama, prenose brojni ruski mediji.

U napadu je povrijeđeno na desetine ljudi, tvrde agencije, a državna televizija Rossiya-24 objavila je informaciju da je u napadu stradala 14-godišnja djevojčica. Koncert je održan 1.400 kilometara istočno od Moskve, u mjestu Miass.

Na mjesto događaja stiglo je 14 ambulantnih kola, koja su ukazivala pomoć nastradilim u brutalnom napadu. Motiv još uvijek nije poznat, a vlasti nisu bile dostupne za komentar.

Neimenovani policijski izvor rekao je za Ria Novosti da se organizator događaja, Valikhan Turgumbayev, namjeravao kandidovati na izborima u oktobru i da napad ima političku pozadinu.

Lokalna radiostanica objavila je informaciju da je 15 napadača uhapšeno, dok su ostali uspjeli pobjeći.

Neonacistički skinhead pokret u Rusiji sve je brojniji u proteklih nekoliko godina, a napadi na osobe druge boje kože u Moskvi i St Petersburgu su sve češći.

Moskovski sud je u aprilu zabranio ultradesničarsku organizaciju "Slavic Union". Grupa je proglašena ekstremističkom i zbog toga je ugašena. Nakon toga je lider pokreta Dmitry Demushkin rekao da je pokušao legalno promovisati ideju ultradesnice i upozorio da će zabrana samo ojačati najradikalnije ultranacionaliste.

Rasno motivisani napadi često su usmjereni prema ljudima iz Azije, a 2008. godine zabilježeno je 110 ubistava i 487 ranjavanja. Moskovski biro za ljudska prava procijenio je da u Rusiji djeluje oko 70.000 neonacista, što je ogroman porast u odnosu na rane '90-te kada ih je bilo nekoliko hiljada.