Neobični fenomen
65

Skijaše na Alpama dočekao neobičan prizor: Planina izgleda kao sladoled preliven karamelom

M. G.
Foto: Bernard Brault Instagram
Skijaše na južnoj strani Alpa, na skijalištima poput Corviglia ili Corvatsch u Švicarskoj danas je dočekao neobičan prizor. Naime, skijaške staze su, zbog neobičnog fenomena, izgledale kao sladoled preliven karamelom.

Padine južnih Alpa bile su prekrivene saharskim pijeskom koji je donesen jakim vjetrovima duž Alpa, dosežući brzinu i do 100 km/h. Topli južni vjetrovi već su nekoliko dana unosili velike količine sitnog pijeska iz Sahare u srednju i jugoistočnu Evropu. U subotu su pogođeni veliki dijelovi Austrije, Švicarske i južne Njemačke.

Prema procjenama švicarske meteorološke službe, u subotu je u zraku iznad Švicarske visilo čak 180.000 metričkih tona Saharske prašine. Iako je pojava Saharske prašine uobičajena, ovakav obim je prilično neobičan. Obično bude prisutna otprilike polovina ove količine pijeska.

Snažni vjetrovi doveli su do zatvaranja nekoliko skijališta u četvrtak popodne. Videozapis skijaškog lifta koji se opasno ljulja na italijanskoj strani prekograničnog skijališta Matterhorn Ski Paradise postao je viralan. Neki skijaši još su bili na stolicama kada je žičara ugašena, što je rezultiralo izbacivanjem jednog snowboardera sa stolice. Na sreću, zadobio je samo manje povrede.