Fidel Castro
0

Skeptičan u pogledu okončanja globalne krize

SRNA
Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro izrazio je danas, na svoj 83. rođendan, sumnju u tvrdnje koje stižu iz SAD i Evrope da se globalna kriza možda približava kraju.

"Američki političari skloni su da vjeruju da će, čim banke učine dostupnim dovoljno novca kako bi se podmazala mašinerija proizvodnog aparata, sve krenuti ka idiličnom svijetu, čak boljem od naših snova", napisao je Castro u kolumni u listu Komunističke partije Kube "Granma".

"Pojedinci kažu da ova privredna kriza označava kraj imperijalizma. Možda bi trebalo da se zapitamo da li ona označava nešto gore po našu vrstu", istakao je  bivši kubanski lider.

Iako je još 2006. godine zbog ozbiljnih zdravstvenih problema predao vlast svom bratu Raulu (78) i ne pojavljuje se u javnosti, Fidel Castro i dalje prima šefove prijateljskih država i kroz tekstove je prisutan u lokalnim medijima.

SAD već 47 godina održavaju ekonomski i finansijski embargo protiv Kube koja se trenutno suočava sa najgorom ekonomskom krizom od devedesetih godina prošlog vijeka.

Povodom Castrovog 83. rođendana nisu organizovane posebne proslave, ali je u hotelu "Nacional" u glavnom gradu Havani svečano otvorena izložba, koju čine 83 njegove fotografije, među kojima je i ona koju je prije mjesec i po dana snimio njegov sin Alex, na kojoj je, kako se čini, otac kubanske revolucije u sasvim dobroj formi.