Kasnije se pravdali
39

Skandalozna izjava IDF-a: Ubijanje dva civila za jednog militanata bio bi "izuzetno pozitivan omjer"

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koji je u ponedjeljak rekao da bi ubijanje dva palestinska civila za svakog Hamasovog militanata u Gazi bio "izuzetno pozitivan omjer" u utorak je rekao da IDF "nije potvrdio te brojeve".

Jonathan Conricus, glasnogovornik IDF-a, rekao je da je samo htio reći da je vidio novinski izvještaj u kojem se ti brojevi pripisuju neimenovanom izraelskom zvaničniku.

"Potvrdio sam da sam vidio izvještaj. Još nisam potvrdio brojeve", rekao je on za CNN u utorak.

AFP, pozivajući se na brifing za strane medije visokih izraelskih vojnih dužnosnika, izvijestio je u ponedjeljak da izraelska vojska vjeruje da su u Gazi ubijena oko dva civila za svakog militanta Hamasa.

AFP je prenio da je izraelski vojni zvaničnik, na pitanje da potvrdi izvještaje da je ubijeno oko 5.000 militanata Hamasa, odgovorio da su brojke manje-više tačne.

Conricus je rekao da IDF želi da dobije tačan broj ubijenih civila i boraca, dodajući da misli da će taj broj biti poznat prije kraja rata.

Ponovio je redovnu izraelsku tvrdnju da IDF ima za cilj da ubije "što je moguće manji broj civila" i okrivio Hamas da koristi ljude kao živi štit.

Ponovo je insistirao da je omjer od dva ubijena civila po borcu bolji nego što se vidi u urbanim borbama u mjestima kao što su Raqqa i Deir Ezzor u Siriji, ali je dodao da svaki gubitak života je tužan te da je trebao pažljivije birati riječi.