Vlasti istražuju slučaj
38

Skandal zbog umjetne inteligencije: Lažni Bidenov glas pozivao ljude na bojkot predizbora

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlasti u New Hampshireu istražuju lažne telefonske pozive u kojima je glas nalik američkom predsjedniku Joeu Bidenu pozivao birače da ne glasaju na predizborima za predsjednika države u utorak. Najvjerovatnije je riječ o umjetnoj inteligenciji.

"Važno je da sačuvate svoj glas za izbore i predsjedničke i kongresne u decembru. Trebat ćemo vašu pomoć u izboru demokrata. Ako glasate ovog utorka, samo ćete podržati republikance u njihovom pokušaju ponovnog izbora Donalda Trumpa", govorio je glas na snimci koji također koristi Bidenove omiljene retoričke obrate.

Kako prenosi CNN, nije jasno ko stoji iza poziva sa snimljenim glasom, no prema aplikacijama za praćenje čini se da je upućen velik broj poziva s ovim sadržajem. Demokratski dužnosnici u New Hampshireu primili su prva izvješća o pozivima u nedjelju navečer.

Glavni državni tužitelj New Hampshirea pokrenuo je istragu o ovom slučaju kao nezakonitom pokušaj ometanja predsjedničkih predizbora i obeshrabrivanja glasača da glasaju.

"Iako glas u ovom robotskom pozivu zvuči poput glasa predsjednika Bidena, prve naznake su da je riječ o umjetno generiranom pozivu. Glasači New Hampshirea trebali bi u potpunosti ignorirati sadržaj ovog poziva", navodi se u saopćenju ureda tužitelja, a prenosi NBC televizija.

Izborni tim Joea Bidena također razmatra vlastitu pravnu akciju. Tim je lažne telefonske pozive opisao kao kampanju dezinformiranja s ciljem potkopavanja slobodnih i poštenih izbora.

Republikanski i demokratski predsjednički izbori održat će se u utorak u New Hampshireu. Bivši predsjednik Donald Trump izraziti je favorit republikanskih predizbora.

Paradoksalno, među kandidatima za demokratske predizbore u New Hampshireu nema favoriziranog Joea Bidena, što je izazvalo rasprave lokalnih demokrata i vodstva Demokratske stranke oko datuma glasanja. Međutim, Bidenove pristaše organiziraju kampanju kako bi potaknule birače da upišu njegovo ime na glasački listić.