Korupcija u samom vrhu
80

Skandal u Ukrajini: Ministar državnu imovinu prebacivao u privatno vlasništvo

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Ukrajinski ured za borbu protiv korupcije sumnjiči ministra poljoprivrede Mikolu Solskog za malverzacije s državnim zemljištem.

U izjavi objavljenoj na društvenim mrežama ured je saopćio da je Solsky bio na čelu kriminalne grupe koja je nezakonito stekla stotine hektara zemlje ukupne vrijednosti 291 milion grivni (6,8 miliona eura).

Prema Uredu za borbu protiv korupcije NABU-a, među članovima grpe bili su i zaposlenici ukrajinskog katastra nekretnina. Sumnjiči se da su uništili dokumente na temelju kojih su dva državna poduzeća u Sumskoj oblasti na sjeveru Ukrajine imala pravo na trajno korištenje zemljišta. Oni su naknadno prebačeni u vlasništvo unaprijed određenih ljudi pod izgovorom ostvarivanja prava na besplatno zemljište.

Na taj je način grupa između 2017. i 2021. zaplijenila zemljište ukupne površine od gotovo 2.500 hektara, čija je vrijednost u tom trenutku iznosila preko 291 miliona grivni. Prema Agenciji za borbu protiv korupcije, bilo je moguće spriječiti prijenos još 3.300 hektara.

Organizatoru prevare, aktualnom ministru, dvojici uposlenika Državnog katastra nekretnina i osobi koja je omogućila počinjenje kaznenog djela dostavljena je obavijest o sumnji, priopćio je NABU.

Solsky je postao ministar agrarne politike i prehrambene industrije u martu 2022.

Solsky je u saopćenju na Telegramu svog ministarstva rekao da se optužbe koje su iznijeli mediji ne odnose na period u kojem je obnašao dužnost ministra. Prema njegovim riječima, sudovi su već počeli rješavati sporni prijenos zemljišta.

"Garantujem maksimalnu otvorenost da se sazna istina, što nije potrebno - svi podaci dostupni su agencijama za provođenje zakona, a dokaze i argumente stranaka procjenjuju sudovi", rekao je Solsky.

Solsky bi bio prvi poznati ministar pod predsjednikom Volodimirom Zelenskim kojeg su tijela za provođenje zakona identificirala kao osumnjičenog u slučaju korupcije.