Pokrenuta istraga
120

Skandal u Ukrajini: Dužnosnik prijavio bolovanje pa otišao na Maldive, Zelenski bijesan

M. G.
Yuri Aristov (Foto: Shutterstock)
Yuri Aristov (Foto: Shutterstock)
Ukrajinske vlasti istražuju je li član parlamenta ove zemlje prekršio zakon kada je otišao na porodični odmor na Maldive. Dužnosnicima je zabranjeno putovati u inostranstvo na odmor, dok je muškarcima u dobi za regrutovanje potrebno posebno dopuštenje za napuštanje zemlje.

Sigurnosna služba otvorila je kazneni postupak kako bi procijenila je li Yuriy Aristov vlastima dao lažne podatke.

Mogao bi se suočiti s tri godine zatvora ako bude proglašen krivim, kažu istražitelji.

Državni ured za istrage (SBI) i Služba sigurnosti Ukrajine otvorili su kazneni postupak kako bi utvrdili je li Aristov dao lažne podatke u prijavi za napuštanje zemlje.

SBI je rekao da je početna istraga otkrila da je Aristov bio na privatnom otoku Ithaafushi na Maldivima sredinom jula sa suprugom i djecom, kada je bio prijavljen kao na bolovanju.

U inostranstvu je boravio od 5. juna do 22. jula, a prvo je otputovao na trodnevni poslovni put u Poljsku. Na Maldivima su ga prvi primijetili ukrajinski mediji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je javne službenike u govoru u utorak da bi svaka izdaja interesa zemlje izazvala "bijes".

"Kada stalno vidite i osjećate moralnu snagu koju su za Ukrajinu stekli naši ratnici, naš narod, koji čini sve moguće i nemoguće za pobjedu i očuvanje slobode, bilo kakvu unutrašnju izdaju, bilo kakvu 'plažu' ili bilo kakvo lično bogaćenje umjesto interesa Ukrajine izaziva u najmanju ruku bijes", rekao je.

Aristov je podnio ostavku o kojoj će se raspravljati na sljedećoj sjednici parlamenta, rekao je predsjednik parlamenta Ruslan Stefanchuk na Facebooku.

Nekoliko visokih ukrajinskih dužnosnika podnijelo je ostavke ranije ove godine nakon što je Zelenski započeo pretres osoblja u svojoj vladi. Njihovi su odlasci uslijedili kada je Ukrajina pokrenula široku akciju borbe protiv korupcije.