{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skandal u Švedskoj: Djeca u elitnoj školi mučena vrelom peglom

31.8.2013. u 09:21
72
35
Skandal u Švedskoj: Djeca u elitnoj školi mučena vrelom peglom
72
Skandal u Švedskoj: Djeca u elitnoj školi mučena vrelom peglom
Učenici ispred elitne škole u Švedskoj
Veliki skandal potresa Švedsku. Elitni internat Lundsbergs zatvoren je nakon što je otkriveno da su učenici tokom obreda inicijacije mučeni vrelom peglom i prisiljavani na oralni seks.
Devet učenika osumnjičeno je da su dvojicu dječaka, u dobi od 14 i 15 godina, mučili vrućim peglama i pritome im nanijeli teške povrede, odnosno opekotine. Nakon tog događaja, Švedski školski inspektorat zatvorio je elitnu školu i vrši se istraga zbog sumnji da je još mnogo djece mučeno tokom obreda inciijacije.

Inače, škola Lundsbergs je jedna od najelitnijih i pohađaju je djeca brojnih političara, a u tu školu išao je i švedski princ Carl Phillipe. Međutim, školu ne prati baš tako dobar glas. Prošle godine u maju švedsku je potresao sličan skandal kada je nekoliko učenika ove škole istupilo u javnost s pričom kako su bili prisiljeni na oralni seks te da jedu gnojivo, a prijavljen je i slučaj da su jednom učeniku spaljene bradavice električnom hvatalicom muha.

Posljednje zatvaranje internata moglo bi zaista biti pogubno za tu elitnu školu, u koju ide 200 djece, od kojih su 60 posto dječaci.

"Zaista je žalosno što su se desili ovako ozbiljni incidenti, nedugo nakon što su se učenici vratili u školske klupe. Očito da mjere koje smo ranije poduzimali nisu imale nikakvog efekta", kazala je Ann-Marie Begler, direktorica švedskog školskog inspektorata.

Kako je istaknuto, moglo bi se desiti da škola bude zatvorena i do šest mjeseci. Učenici koji su osumnjičeni za zlostavljanje dječaka izbačeni su iz škole.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: