Špijunske mreže
72

Skandal u Njemačkoj: Ekstremni desničari iz AfD-a primali novac iz Rusije

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Zastupnik alternative za Njemačku (AfD) u Bundestagu Peter Bystron bio je, prema češkoj Sigurnosno-informativnoj službi (BIS), jedan od političara koji su primali novac od ruske utjecajne organizacije, pišu Dennik N i magazin Der Spiegel.

Njemački desničar češkog porijekla nazvao je to klevetom. List N je ranije objavio da je BIS otkrio mrežu koju je organizirala Rusija i koja je pokušala utjecati na izbore za Evropski parlament u raznim evropskim zemljama.

Špijunska mreža

U Poljskoj je poljska protuobavještajna agencija ABW počela istraživati ​​aktivnosti proruske špijunske mreže usmjerene protiv država i tijela Evropske unije nakon uzbune BIS-a, izvijestili su tamošnji mediji.

Prema Politicu, premijer Belgije također je jučer obavijestio o razotkrivanju ruske propagandne mreže i saradnji s češkim obavještajnim službama.

Prema češkim protuobavještajnim službama, novac je u Pragu predan antiestablišmentskim političarima iz Njemačke, a drugi novac usmjeren je na rad proruske web stranice Voice of Europe. Spominju ga i tamošnji mediji vezano uz Poljsku i Belgiju.

Bystron poriče da je uzeo novac.

"Nisam upoznat s ovom informacijom. Na temelju bolnih iskustava iz prethodnih predizbornih kampanja pretpostavljam da je riječ o kleveti", rekao je za magazin Der Spiegel.

Lista sankcija

Između ostalog, Bystron je dao intervjue za portal Voice of Europe, koji je od srijede na češkoj listi sankcija. Političar i biznismen Viktor Medvedčuk i političar Artyom Marčevskij također su ponovno na listi.

Prema obrazloženju, Medvedchuk tajno financira Voice of Europe na daljinu i daje upute Marčevskom, koji zapravo upravlja kompanijom. Prema dokumentu, Marčevskog koristi za financiranje suradnje s novinarima te za skrivenu financijsku potporu odabranih pojedinaca iz redova kandidata na izborima za Evropski parlament.

Bystron dolazi iz Moravske, a emigrirao je u Njemačku s roditeljima 1987. Prema Denniku N, poznat je po svojim proruskim stavovima i vezama s istomišljenicima čeških političara. Godine 2021. posjetio je Medvedčuka u Kijevu u vrijeme kada su ga ukrajinske vlasti držale u kućnom pritvoru pod optužbom za izdaju.