Pitanje odgovornosti
19

Skandal u Bundestagu zbog curenja detalja sa sastanka o isporuci raketa Taurus za Ukrajinu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Bundestaga Barbel Bas kritikovala je šeficu Odbora za odbranu Marie-Agnes Strack-Zimmermann zbog curenja nekih detalja sa sastanka o eventualnoj isporuci projektila Taurus za Ukrajinu.

Predsjednica Odbora za odbranu Bundestaga, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, nije se složila s kritikama predsjednice Bundestaga nakon njenog prvog pisma, u kojem je Strack-Zimmermann izvijestila o broju sudionika sastanka o raketama Taurus i predložila da se odobri kriminalistička istraga o curenju podataka.

Spiegel je došao do drugog pisma Strack-Zimmermanna iz kojeg se vidi da je u svom odgovoru na prvo pismo predsjednica Bundestaga izrazila iznenađenje velikim brojem sudionika sastanka na kojem su se mogli dijeliti povjerljivi detalji, nazvavši ga "neprimjerenim".

Strack-Zimmermann rekla je da pismo vidi kao "jasnu kritiku mog obavljanja dužnosti predsjednika odbora u smislu povjerljivosti" i izjavila da nije njena odgovornost odrediti učesnike sastanka, jer nisu samo bili prisutni zastupnici nego i predstavnici ministarstva, ali i usko specijalizovani stručnjaci koji bi drugima mogli objasniti tehničke detalje.

Portal T-Online objavio je detalje rasprave. Konkretno, to se odnosi na izvještaj generalnog inspektora Bundeswehra Carstena Breuera o sposobnostima zahvata cilja projektila Taurus, koje je otkrilo pravi razlog protivljenja kancelara Olafa Scholza prebacivanju ovih projektila u Ukrajinu. Naime, navodi se da bi pravi razlog mogle biti posebne osobine koje rakete imaju u ciljanju, a koje bi mogle doći u neprijateljske ruke.

Strack-Zimmermann je u svom prvom pismu novinarima pokrenula istragu o curenju informacija. O takvim je namjerama i javno progovorila.

Tokom vikenda curenje informacija komentarisao je i kancelar Olaf Scholz, napomenuvši da je "odavanje tajni nešto što se ne bi smjelo događati" te da bi u ovom slučaju bilo ispravno istražiti kako su informacije dospjele u javnost.

Ranije je Scholz javno iznio različite razloge zašto je Njemačka odbila isporučiti Ukrajini rakete Taurus, od izbjegavanja moguće eskalacije i ograničavanja njemačke uključenosti u rat s Rusijom do zabrinutosti da će rakete biti iskorištene za napad na Moskvu.