Rasprava o terorističkom napadu
0

Skandal u bugarskom parlamentu: Ministar lupao po stolu i vikao

SRNA
Bugarski mediji javili su danas da je tokom sjednice u parlamentu o terorističkom napadu u Burgasu izbio veliki skandal.

Saslušanje ministra unutrašnjih poslova Svetana Cvetanova, ministra inostranih poslova Nikolaja Mladenova, direktora državen agencije za nacionalnu bezbjednost Konstantina Kazakova, direktora Nacionalnih obavještajnih službi Dragomira Dimitrova i direktora vojne obavještajne službe Veselina Ivanova trajalo je duže od tri sata.

Skandal je izbio kada je poslanik iz redova opozicije Bugarske socijalističke partije (BSP) Atanas Merdžanov zatražio od Cvetanova odgovor zašto je u više navrata odbijao da se pojavi pred poslanicima i govori o svojim aktivnostima.

Prema javljanju najveće privatne televizijske stanice kanala bTV, Cvetanov je tada počeo da lupa po stolu i da viče da su socijalisti "populisti u svojim izjavama da je napad mogao biti spriječen ali da nikada nisu predložili nikakav tekst o nacionalnoj sigurnosti". On je potom napustio parlament.

Merdžanov je ponašanje Cvetanova ocijenio kao "histerično" navodeći "da neko ko ne može da obuzda bijes teško da može da predvodi MUP i da rješava pitanja o sigurnosti zemlje u ovako ključnom trenutku."

Bugarski dnevnik Presa navodi da je i drugi zvaničnik vlade šef bugarske diplomatije Nikolaj Mladenov tokom istog saslušanja izgubio prisebnost i poslanika Todora Velikova nazvao je idiotom.

Mladenov se razljutio nakon što je Velikov zatražio da podnese ostakvu zbog neadekvatne inotemne politike. Mladenov je, takođe napustio parlament.

U terorističkom napadu 18. jula u na aerodromu u Burgasu u Bugarskoj poginulo je pet izraelskih turista i njihov bugarski vozač autobusa.