Svijet
0

Skandal potresa Grčku

FENA
Vladajuća grčka stranka Nova demokratija je bojkotirala u petak glasanje u parlamentu o tome da li da se podigne optužnica za krivično djelo protiv državnih zvaničnika navodno umiješanih u skandal s nekretninama u koji je umiješana i pravoslavna crkva.

Odluka vlade o bojkotu je osigurala da prijedlog ne bude izglasan, što je izazvalo gnjev opozicionih stranaka.

Dva ministra aktuelne grčke vlade su već podnijela ostavke zbog navodnog skandala, iako su demantirali da su uradili bilo šta nezakonito.

Slučaj je pokrenut zbog sumnji da su ovi službenici bili umiješani u sporazum prema kojem je manastiru Vatopedi (na Atosu) omogućeno da zamijeni zemljište male vrijednosti u vlasništvu crkve za mnogo vrednije zemljište u državnom vlasništvu.

Proteklih mjeseci je ovaj slučaj dominirao političkim životom i medijima u Grčkoj.

Aktuelna konzervativna vlada Grčke je zbog bojkota glasanja o predloženoj skupštinskoj raspravi u petak, izložena ogorčenim napadima opozicionih političara.

Opozicioni socijalisti predvode napade i traže od parlamenta da ipak glasa o prijedlogu da se osnuje istražni odbor, i da se ovlasti da krivično goni ministre osumnjičene za nezakonit sporazum s nekretninama.

Međutim, premijer Costas Karamanlis je naložio poslanicima svoje Nove demokratije da ne prisustvuju današnjoj raspravi u parlamentu.

BBC-ev dopisnik u Atini kaže da vladajući konzervativci nikad nisu imali mnogo prijatelja u grčkim medijima, ali se čini da će ih imati još manje poslije poteza koji je jedan dnevnik opisao kao 'haotično povlačenje'.

Prema nekim izvještajima, premijer je ustuknuo pred prijedlogom o raspravi pošto je otkrio da 15 poslanika njegove stranke planira da se uzdrži pri glasanju o stavljanju rasprave na dnevni red parlamenta, što bi moglo da se tumači i kao glasanje o povjerenju vladi premijera Costasa Karamanlisa.

Ostavka koju je u četvrtak podnio Teodor Rusopulos, ministar za državnu upravu i čovjek vrlo blizak premijeru, trebalo je da umiri nezadovoljne konzervativce iz Nove demokratije - međutim, nije uspjela da smanji pritisak na vladu.

Odluka o 'žrtvovanju' Ruopulosa je uslijedila poslije optužbi iz redova opozicije da je on bio moralni pokretač skandala sa zamjenom zemljišta.

On je ujedno bliski prijatelj oca Efraima, svećenika i starješine manastira Vatopedi, kojem je dodijeljeno prvoklasno državno zemljište na štetu poreskih obveznika u zemlji.

U uvodniku lista „Ketimerini“, najuglednijeg dnevnika u zemlji, osudio je vladu zbog odluke o bojkotu rasprave uz ocjenu da je javnost sada pod utiskom da se vladajuća stranka 'plaši same sebe'.

'U politici bitke dobijaju oni koji uđu u njih a ne oni koji ih izbjegavaju', piše „Katimerini“.

Vladin potez je opisan u štampi i kao 'ruganje' transparentnosti i odgovornosti koje vlada deklarativno podržava.

Parlament je u srijedu podržao vladin prijedlog o formiranju 23-člane komisije koja bi istražila ovaj skandal, ali ta komisija nema ovlaštenje da pokrene krivično gonjenje osumnjičenih.

List „Athens News“ (koji se štampa na engleskom jeziku) savjetuje da bi pravi test integriteta ove komisije bila odluka da otvori bankovni račun manastira Vatopedi i istraži koliko su novca konzervativci i socijalisti dali u obliku donacija tokom prošle decenije.