Svijet
0

Skandal estonske ambasadorice na konferenciji za novinare

FENA
Pripadnici osiguranja estonske ambasadorice u Rusiji Marine Kalurand istjerali su danas, upotrebom razdražujućeg gasa i korištenjem drvenog čiviluka iz prostorija, pres sale redakcije "Argumenti i fakti" nekoliko desetina aktivista omladinskih pokreta "Naši" i "Mlada Rusija" koji su željeli da prisustvuju njenoj konferenciji za novinare.

Zbog upotrebe "biber-gasa", pružena je ljekarska pomoć nekolicini aktivista omladinskih pokreta, koji već pet dana neprekidno protestuju kod zgrade estonske ambasade, zahtjevajući od ambasadorke da se izvini za premještanje spomenika sovjetskim vojnicima u Talinu ili da napusti zemlju.

Estonsko Ministarstvo spoljnih poslova donijelo je odluku da evakuira članove porodica svojih diplomata iz Moskve u Talin, jer su, kako je rekao šef diplomatije Urmas Paet, podvrgnuti psihičkim i fizičkim napadima, a konzulat već nekoliko dana ne radi i neće raditi dok se "ne osiguraju normalni uvjeti za to".

Uprkos sukobu oko stotinu aktivista pokreta "Naši", koji su uzvikivali parole "Ne fašizmu" i "Fašizam neće proći", poslije njihovog istjerivanja, ambasadorka je održala konferenciju za novinare na kojoj je optužila Rusiju da ne "želi da vodi dijalog" i da se demonstracije mladih održavaju uz podršku ruskih vlasti.

Ona je rekla da Talin sprovodi konsultacije u Briselu u vezi sa zaoštravanjem odnosa sa Rusijom.

"Mogu da kažem da će EU preduzeti konkretne mjere prema Rusiji", rekla je ona.

Govoreći o neredima koji su u Talinu izbili poslije demontiranja spomenika "Bronzani vojnik", Kalurand je rekla da je poginuli Dmitrij Ganin, 20. godišnji mladić Rus sa stalnim mestom boravka u Estoniji, bio pljačkaš i da je izgubio život tokom tuče sa drugim pljačkašima prodavnica.

Ambasadorka je rekla da je u džepovima mladića "pronađena ukradena roba". Tokom nemira podignute su otpužnice protiv 60 uhapšenih, od kojih su polovina državljani Estonije, polovina "osobe bez državljanstva" (kategorija u kojoj su mnogi ruski građani u toj bivšoj sovjetskoj republici), jedan Litvanac i jedan državljanin Rusije, navela je ona.

Održavanje konferencije omogućili su pripadnici specijalnih policijskih snaga, poslije čega su se aktivisti "Naših" i "Mlade Rusije" povukli na ulicu, ali su i poslije konferencije za novinare nakratko blokirali kretanje automobila Kalurandove. Specijalci su tom prilikom priveli nekoliko demonstranata.