{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skandal estonske ambasadorice na konferenciji za novinare

F
2.5.2007. u 15:46
0
0
Skandal estonske ambasadorice na konferenciji za novinare
0
Skandal estonske ambasadorice na konferenciji za novinare
Pripadnici osiguranja estonske ambasadorice u Rusiji Marine Kalurand istjerali su danas, upotrebom razdražujućeg gasa i korištenjem drvenog čiviluka iz prostorija, pres sale redakcije "Argumenti i fakti" nekoliko desetina aktivista omladinskih pokreta "Naši" i "Mlada Rusija" koji su željeli da prisustvuju njenoj konferenciji za novinare.
Zbog upotrebe "biber-gasa", pružena je ljekarska pomoć nekolicini aktivista omladinskih pokreta, koji već pet dana neprekidno protestuju kod zgrade estonske ambasade, zahtjevajući od ambasadorke da se izvini za premještanje spomenika sovjetskim vojnicima u Talinu ili da napusti zemlju.

Estonsko Ministarstvo spoljnih poslova donijelo je odluku da evakuira članove porodica svojih diplomata iz Moskve u Talin, jer su, kako je rekao šef diplomatije Urmas Paet, podvrgnuti psihičkim i fizičkim napadima, a konzulat već nekoliko dana ne radi i neće raditi dok se "ne osiguraju normalni uvjeti za to".

Uprkos sukobu oko stotinu aktivista pokreta "Naši", koji su uzvikivali parole "Ne fašizmu" i "Fašizam neće proći", poslije njihovog istjerivanja, ambasadorka je održala konferenciju za novinare na kojoj je optužila Rusiju da ne "želi da vodi dijalog" i da se demonstracije mladih održavaju uz podršku ruskih vlasti.

Ona je rekla da Talin sprovodi konsultacije u Briselu u vezi sa zaoštravanjem odnosa sa Rusijom.

"Mogu da kažem da će EU preduzeti konkretne mjere prema Rusiji", rekla je ona.

Govoreći o neredima koji su u Talinu izbili poslije demontiranja spomenika "Bronzani vojnik", Kalurand je rekla da je poginuli Dmitrij Ganin, 20. godišnji mladić Rus sa stalnim mestom boravka u Estoniji, bio pljačkaš i da je izgubio život tokom tuče sa drugim pljačkašima prodavnica.

Ambasadorka je rekla da je u džepovima mladića "pronađena ukradena roba". Tokom nemira podignute su otpužnice protiv 60 uhapšenih, od kojih su polovina državljani Estonije, polovina "osobe bez državljanstva" (kategorija u kojoj su mnogi ruski građani u toj bivšoj sovjetskoj republici), jedan Litvanac i jedan državljanin Rusije, navela je ona.

Održavanje konferencije omogućili su pripadnici specijalnih policijskih snaga, poslije čega su se aktivisti "Naših" i "Mlade Rusije" povukli na ulicu, ali su i poslije konferencije za novinare nakratko blokirali kretanje automobila Kalurandove. Specijalci su tom prilikom priveli nekoliko demonstranata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: