Wall Street Journal
0

Sjevernokorejski nuklearni test - test i za Baracka Obamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njujorški dnevnik Wall Street Journal piše u svom uvodniku u utorak da sjevernokorejski nuklearni test izveden u nedjelju predstavlja svojevrstan test i za administraciju predsjednika Baracka Obame.

Barack Obama je pobijedio na predsjedničkim izborima između ostaloga i zbog toga što je tvrdio da će diplomatskim angažmanom – umjesto vojnim intervencijama – mobilizirati cijeli svijet kako bi se blokirale akcije nasilnih režima poput onog u Sjevernoj Koreji.

"Sada je trenutak da se vidi hoće li se ova ideja našeg predsjednika potvrditi i u praksi", piše uvodničar Wall Street Journala.

Ako se iz prošlosti može nešto naučiti, navodi njujorški dnevnik, može se očekivati da međunarodna zajednica neće ni ovaj put jedinstveno djelovati, a sjevernokorejski diktator će eskalirati svoje nuklearne aktivnosti sve dok mu se ne ponudi dodatna pomoć – novac, hrana te stručni savjeti u razvoju energetike.

"Kim Jong-il zna da će na kraju njegova politika ucjenjivanja svijeta biti nagrađena", piše Wall Street Journal, koji se zalaže za oštre ekonomske sankcije protiv Sjeverne Koreje te tvrdi da se popuštanje pokazalo kontraproduktivnim, prenijela je VoA.