Po naređenju vlasti
8

Sjevernokorejske diplomate prodaju drogu u inozemstvu

SRNA
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Kim Jong-un (Foto: AFP)
Sjeverna Koreja naredila je svojim diplomatama u inozemstvu da prodaju narkotike na ulici da bi prikupili što više gotovog novca, piše južnokorejski dnevnik "Chosun Ilbo".

List piše da su zvaničnici Ambasada poslati u inozemstvo sa po 20 kilograma narkotika, najvjerovatnije metamfetamina, i da im je naređeno da prikupe najmanje 300.000 dolara.

Prema navodima jednog od prebjeglih iz Sjeverne Koreje, diplomatama je rečeno da će prodajom droge "dokazati lojalnost i obilježiti rođendan osnivača nacije Kim Il Sunga 15. aprila".

Sjeverna Koreja je veliki izvoznik metamfetamina, koji je poznat kao "led" i većina ovog narkotika završi na ulicama kineskih gradova.

Prema navodima američkog dnevnika "Washington post", moguće je da je u jednoj ambasadi do deset diplomata zaduženo za dilovanje narkotika.

Tajni vladin ogranak poznat kao "Soba 39" kontroliše nelegalnu zaradu Pjongjanga od metamfetamina, koja je, prema pojedinim procjenama, između 100 miliona dolara i 200 miliona dolara godišnje.

Gotovina se potom koristi za kupovinu luksuzne robe, poput visokokvalitetne hrane i pića, kao što su kavijar i konjak, za sadašnjeg lidera Kim Jong Una i njegov uži krug ljudi.