Svijet
0

Sjevernokorejac pogubljen zbog razgovora mobilnim telefonom

FENA
Jedan stanovnik Sjeverne Koreje javno je pogubljen jer je razgovarao kineskim mobilnim telefonom sa sjevernokorejskim prebjegom koji živi u Južnoj Koreji, javio je u četvrtak Otvoreni radio Sjeverne Koreje (ORNK) sa sjedištem u Seoulu.

Sjevernokorejac, identificiran samo kao Jung, radio je u tvornici municije u Hamheungu, na sjeveroistoku zemlje, a pogubljen je krajem januara nakon što je kineski mobitel pronađen u njegovoj kući, prenio je ORNK pozivajući se na izvor iz Sjeverne Koreje.

Jung je optužen da je razgovarao s prebjegom o uvjetima života u Sjevernoj Koreji kao što je, naprimjer, tržišna cijena riže, navodi radio.

Ova radiostanica ima odobrenje da emitira putem kratkih valova poruke pojedinaca, studentskih grupa i privatnih organizacija upućene narodu Sjeverne Koreje, navodi južnokorejska agencija Yonhap.

Vlasti Sjeverne Koreje su nedavno pojačale akcije prema stanovnicima koji, koristeći kineske mobilne telefone, pokušavaju kontaktirati prebjege iz Sjeverne Koreje koji žive u Južnoj Koreji.