Svijet
0

Sjevernoj Koreji nakon poplava prijeti glad

FENA
Sjeverna Koreja mogla bi se suočiti s velikom nestašicom hrane zbog katastrofalnih poplava koje su ove godine uništile usjeve i obradivu zemlju, saopćio je u četvrtak južnokorejski ratarski ekonomski institut.

Prema studiji ovog instituta zalihe hrane u Sjevernoj Koreji dostigle su najniži nivo, pa bi usprkos vanrednim mjerama da se situacija stabilizira, sljedeće godine mogla da se ponovi nestašica slična onoj do koje je došlo krajem 90-ih godina.

Tokom velike nestašice hrane krajem prošle decenije, koju su izazvale poplave, suše i godine neulaganja u poljoprivredni sektor, umrlo je oko 10 posto od 22 miliona stanovnika Sjeverne Koreje, podsjetio je Reuters.

U studiji južnokorejskog instituta se procjenjuje da će Sjevernoj Koreji nedostajati oko 1,4 miliona tona hrane potrebne za prehranu stanovništva, kao i da šteta nanesena poljoprivredi iznosi oko 275 miliona dolara.

Vlasti Sjeverne Koreje saopćile su ranije da su augustovske poplave bile među najtežima koje su pogodile tu zemlju.

U njima je izgubilo život najmanje 600 ljudi, oko 300.000 ostalo je bez doma, uništeno je nekoliko hiljada kuća i poplavljeno oko 11 posto površine obradive zemlje.

Sjeverna Koreja se bori s hroničnim nedostatkom hrane i uglavnom se oslanja na pomoć Južne Koreje, Kine i UN-ovog Svjetskog programa za hranu (WFP).