Svijet
0

Sjevernoj Koreji će biti uskraćen status nuklearne sile

FENA
Visoki američki i južnokorejski zvaničnici pozdravili su u utorak najavljeni povratak Sjeverne Koreje za pregovarčki sto, upozorivši da će Pjongjangu uskratiti status nuklearne sile usprkos nuklearnoj probi izvedenoj 9. oktobra, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Zvaničnici insistiraju također na neophodnosti da se u potpunosti primijene sankcije UN-a koje su 14. oktobra izglasane protiv Sjeverne Koreje zbog eksplozije njene prve atomske bombe.

Nuklearna proba komunističkog režima predstavlja "ozbiljnu prijetnju miru i sigurnosti na Korejskom poluotoku i sjeveroistoku Azije", izjavili su zvaničnici.

Američki državni podsekretari Nicholas Burns i Robert Joseph stigli su u ponedjeljak navečer u Južnu Koreju. Oni će u Seulu pokušati da uvjere Južnu Koreju da pokaže više odlučnosti prema svome sjevernom susjedu.

Sjeverna Koreja je 1. novembra saopćila kako je spremna da se pod izvjesnim uvjetima ponovo vrati za pregovarački sto za kojim će je SAD, Južna Koreja, Rusija, Kina i Japan pokušati uvjeriti da odustane od svoga nuklearnog arsenala.