Svijet
0

Sjeverni Japan pogodio snažan zemljotres

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Snažan zemljotres preliminarne magnitude od 6,8 stepeni po Richterovoj skali uzdrmao je sjeverni Japan u četvrtak rano ujutro po lokalnom vremenu, ali nije objavljeno upozorenje od cunamija nakon zemljotresa, saopćila je Japanska meteorološka agencija.

Državna televizija NHK je javila da je jednu zgradu zahvatila vatra nakon zemljotresa, a televizijske kamere prikazale su snimke vatrogasnih vozila kako voze ulicama ka mjestu požara. Nije bilo nikakvih dodatnih detalja o obimu vatre.

Epicentar zemljotresa bio je 120 km ispod površine zemlje u prefekturi Iwate, javio je Reuters.

NHK je javila da su neki dijelovi autoputa bili zatvoreni za saobraćaj i da su neke željezničke linije zaustavljene nakon zemljotresa u regiji, koja je planinsko i rijetko naseljeno područje Japana.

Guverner prefekture Iwate zatražio je pomoć vojske nakon zemljotresa, javila je TV mreža TBS.

NHK je javila da je nekoliko ljudi lakše povrijeđeno, uključujući one koji su bili porezani krhotinama stakla kao i jednu osobu koja je pala nakon zemljotresa.

Zemljotresi su česti u Japanu, jednoj od najtrusnijih zemalja na svijetu. Na tu zemlju otpada oko 20 posto svjetskih zemljotresa jačine šest stepeni ili jačih.