Mora smanjiti "troškove politike"
0

Sjeverna liga uslovljava dalju podršku Berlusconiju

FENA
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Glavni politički partner premijera Italije Silvija Berlusconija uslovio je danas podršku vladajućoj koaliciji poslije 2013. zahtjevima da se smanje porezi, budžetska izdvajanja za poslaničke plate i da se pojedina ministarstva presele na sjever zemlje.

"Dragi Berlusconi, tvoja sposobnost da vodiš desni centar dovodi se u pitanje ako određene stvari ne budu urađene", rekao je lider populističke Sjeverne lige Umberto Bossi na godišnjoj skupštini te stranke u Pontidi, na sjeveru Italije.

Bossi je, međutim, rekao da Berlusconijeva vlada može da opstane do kraja mandata 2013. godine i upozorio da bi raspisivanje vanrednih izbora bio poklon opoziciji i dogodilo bi se "u vrijeme povoljno za ljevicu".

Berlusconijev opstanak u vrhu italijanske politike doveden je u pitanje poslije poraza njegove partije PDL na lokalnim izborima i neuspjeha referenduma o vladinim prijedlozima zakona.

Time je ojačana opozicija lijevog centra i pojavile su se spekulacije da će se vlada raspasti prije kraja mandata, navodi Reuters.

Istovremeno, Bossi je upozorio Berlusconija da bi Liga mogla da napusti vladajuću koaliciju ako ne bude ispunjeno više njenih zahtjeva počev od "smanjenja poreskog opterećenja koje je premašilo podnošljive granice".

"Novac se može naći", rekao je on navodeći da bi se mogla uštedjeti milijarda eura postepenim smanjenjem mirovnih misija u Libanu, Afganistanu i Libiji, kao i uštedama u oblasti energetike.

Bossi je takođe pozvao Berlusconija da smanji "troškove politike" u Italiji, gdje su plate poslanika i izdvajanja za rad stranaka među najvišim u Evropi.

"Dosta nam je toga da automobile zvaničnika plaćaju poreznici", kaže Bossi i dodaje da je on sam kupio svoj automobil.

Lider partije koja je poznata po antimigrantskoj politici ponovio je svoj zahtjev da se najmanje četiri ministarstva izmjeste na sjever.

Sjeverna liga zalaže se za fiskalni federalizam kako bi se spriječilo da siromašniji jug Italije dobija novac od poreza prikupljenog na sjeveru zemlje, prenosi AFP.