Svijet
0

Sjeverna Koreja zaustavila nuklearni program

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja je ispunila obećanje i zaustavila obnavljanje nuklearnog reaktora u Yongbyonu te ga vratila u prvobitno stanje, saopćio je u petak američki State Department.

"Svi pečati su opet na mjestu, oprema za nadgledanje je ponovno instalirana, a ono što je bilo sklonjeno vraćeno je tamo gdje je i bilo", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack, prenosi Reuters.

McCormack je dodao da su Sjevernokorejci otišli korak dalje u onesposobljavanju reaktora u odnosu na stanje prije obnavljanja radova u Yongbyonu, dodajući da je sada iz reaktora izvađeno 60 procenata cijevi za nuklearno gorivo.

Postrojenja za recikliranje goriva još nisu vraćena u prvobitno stanje, ali je proces u toku, kazao je McCormack.

Sjedinjene Države su prošle sedmice skinule Sjevernu Koreju s tzv. crne liste terorističkih zemalja, nakon što su se zvanični Washington i Pyongyang dogovorili o nizu mjera u cilju provjere sjevernokorejskoga nuklearnog programa.

Dogovorene mjere treba da formalno potvrdi forum šest zemalja koje su učestvovale u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu. Uz SAD i Sjevernu Koreju, to su još Južna Koreja, Rusija, Japan i Kina.

Očekuje se da Kina uskoro sazove sastanak predstavnika šest zemalja na kome bi dogovor Washingtona i Pyongyanga bio pretočen u poseban dokument.

Američko-korejski dogovor došao je kao rezultat očajničkog pokušaja Washingtona da spasi od propasti pregovore o korejskom nuklearnom programu u trenutku kada je Pyongyang krenuo u obnavljanje glavnog nuklearnog postrojenja u Yongbyonu, podsjeća Reuters.