Svijet
0

Sjeverna Koreja zatvorila svoj glavni nuklearni reaktor

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
UN-ovi inspektori potvrdili su da je Sjeverna Koreja zatvorila svoj glavni nuklearni reaktor u Jongbajonu. SAD i druge vlade koje su učestvovale u pregovorima šest nacija o sjevernokorejskom nuklearnom programu pozvale su Pjongjang da ispuni sporazum postignut prije pet mjeseci, prema kome je ustanovljen rok za njeno nuklearno razoružanje.

Prema sporazumu dogovorenom u februaru, na koji su saglasnost dale Kina, Japan, Rusija, Južna Koreja, SAD i sama Sjeverna Koreja Pjongjang je trebalo da zatvori svoj glavni nuklearni reaktor u Jongbajonu, a inspektori UN-a da potvrde zatvaranje u roku od 60 dana.

Sjevernoj Koreji je trebalo zauzvrat da bude upućeno 50.000 tona nafte.

Rok za zatvaranje je poremećen zbog neslaganja Sjeverne Koreje o novcu zamrznutom na računu male banke Makau, koja se nalazi na crnoj listi Washingtona zbog sumnji da se bavi pranjem novca.

Međutim, nakon potvrde UN-ovih inspektora o zatvaranju glavnog nuklearnog reaktora, Južna Koreja je već uputila pošiljku nafte ka Sjevernoj Koreji kako bi je nagradila zbog poštivanja dogovora.

"Naši su inspektori tamo. Još jučer su potvrdili zatvaranje reaktora“, kazao je za AP Mohamed ElBaradei, šef UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). "Cijeli proces tekao je prilično dobro i imali smo odličnu saradnju sa Sjevernom Korejom. Ovo je dobar korak u pravom smjeru“, dodao je ElBaradei.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje potvrdili su poštivanje dogovora sa druge strane koji podrazumijeva isporuku nafte. Ovo je prvi put da Sjeverna Koreja posustaje od svojih "nuklearnih ambicija“ otkako su krajem 2002. godine počeli međunarodni pritisci za zatvaranje nuklearnog reaktora i kada su iz Sjeverne Koreje protjerani svi UN-ovi inspektori.