Svijet
0

Sjeverna Koreja zaprijetila novim testiranjima projektila

FENA
Sjeverna Koreja je u četvrtak potvrdila da je testirala raketne projektile i najavila da će nastaviti s tim aktivnostima te upozorila na još oštriju akciju ako protivnici testiranja izvrše pritisak na tu zemlju.

Nova salva projektila iz Pjongjanga uslijedila je u jeku intenzivne diplomatije koju predvode Sjedinjene Države i njihove saveznice da se izvrši pritisak na Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme oštru akciju protiv sjevernokorejskih testiranja projektila u srijedu, javio je AP.

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova, u saopćenju koje je objavila državna Korejska centralna novinska agencija, insistiralo je kako komunistička država ima pravo na raketne testove i tvrdi kako je to oružje potrebno za odbranu zemlje.

"Uspješno lansiranje projektila dio je naših redovnih vojnih vježbi na jačanju samoodbrane. Kao suverenoj zemlji, ovo je naše zakonsko pravo i mi nismo obavezani nikakvim međunarodnim zakonima niti bilateralnim ili multilateralnim sporazumima", navodi se u saopćenju.

U saopćenju se ne spominje očigledni neuspjeh najnaprednijeg projektila ispaljenog u srijedu, dugometnog Taedopong-2, čije su testiranje sigurnosni zvaničnici prekinuli manje od minute nakon uzlijetanja.

Izgleda da ministarstvo također potvrđuje rastuća strahovanja u Južnoj Koreji kako se Sjever priprema za nova lansiranja. Južnokorejski zvaničnici saopćili su kako obavještajni podaci pokazuju kontinuirane aktivnosti na sjevernokrejskim lokacijama za lansiranje, iako je barem jedan zvaničnik izjavio kako drugo lansiranje nije stvar trenutka.

Pjongjang je najavio odmazdu protiv napora da se miješa u lansiranja, ali nije konkretizovao kakve će mjere poduzeti u tom slučaju.

"Naša će vojska nastaviti s lansiranjima projektila u budućnosti u okviru napora na jačanju naše samoodbrambene sposobnosti odvraćanja. Ako bilo ko namjerava da ospori ili izvrši pritisak na nas u vezi s tim, morat ćemo poduzeti snažne fizičke akcije u drugim oblicima", navodi se u saopćenju.