{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjeverna Koreja uputila "direktni izazov" Obami

F
26.5.2009. u 10:41
0
1
Sjeverna Koreja uputila "direktni izazov" Obami
0
Sjeverna Koreja uputila "direktni izazov" Obami
Foto: Reuters
Nuklearnu probu Sjeverne Koreje, koja je izazvala oštre osude SAD-a, Rusije, Kine i drugih velikih sila te najavu sankcija Vijeća sigurnosti UN-a, američka štampa u utorak naziva "prvim direktnim izazovom" predsjedniku Baracku Obami i dokazom da Pyongyangu nije do pregovora već želi postati trajnim članom kluba nuklearnih sila.
Rano podvrgnut probi Sjeverne Koreje, Obama ima malo opcija, naslov je The New York Timesa, koji ističe da je Obamina administracija izložena "prvom direktnom izazovu pojave nove nuklearno naoružane države".

Svjesni da će njihov odgovor na podzemnu nuklearnu eksploziju u planinama sjeverno od sjevernokorejskog grada Kiljua biti viđen kao ispit nove administracije, Obamini pomoćnici odlučni su organizirati znatno odlučniji odgovor nego što je to uspjela Busheva administracija nakon prve nuklearne probe Pyongyanga u oktobru 2006., piše The New York Times.

Nakon te prve probe 2006., procijenjene snage 0.8 kilotona, Busheva je administracija odustala od oštrih sankcija i prešla na šestostrane pregovore koji su u prvoj fazi dali rezultata i Sjeverna Koreja je pristala na obustavu programa i demontirala nuklearni reaktor, ali pregovori su zastali 2007. zbog insistiranja SAD-a na vjerodostojnoj provjeri cijelog programa. Washington je naime sumnjao da osim deklariranih 30 kg plutonija, Sjeverna Koreja ima i program proizvodnje obogaćenog urana, drugog materijala za proizvodnju nuklearnog oružja.

U ponedjeljak odlučan odgovor Rusije i Kine na nuklearnu probu Pyongyanga, pobudio je znatan optimizam u Bijeloj kući.

- Mislim da smo svi impresionirani činjenicom da su Rusija i Kina to tako snažno osudili, izjavio je predstojnik osoblja Bijele kuće, Rahm Emanuel.

- Nuklearna proba Sjeverne Koreje čini se da je razbila nade s obje strane Pacifika da Pyongyang koristi svoj nuklearni program kao ulog za pregovore o okončanju svoje međunarodne izolacije.

Umjesto toga, upozoravaju diplomatski promatrači, druga proba pojačava sumnje da se Sjeverna Koreja želi za stalno pridružiti nuklearnom klubu, piše u utorak bostonski dnevnik The Christian Science Monitor.

Drski izazov, samo nekoliko sedmica nakon što je UN osudio lansiranje raketa dugog dometa, pokazuje kako malo učinka imaju međunarodni napori na skretanje namjera Sjeverne Koreje.

- Sve više izgleda da je nuklearni program nešto što oni namjeravaju zadržati i nisu spremni odreći ga se u pregovorima, izjavio je za Monitor Denny Roy, stručnjak za Sjeveru Koreju na East-West Institutu na Havajima.

- Prije smo vjerovali da Sjeverna Koreja jednostavno igra na nuklearnu kartu. Sada mislimo da je to strateški izbor, dodao je Cai Jian, zamjenik predsjednika Instituta za proučavanja Sjeverne Koreje na Šangajskom sveučilištu.

Sjeverna Koreja je detonirala nuklearnu napravu snage 10 do 20 kilotona ocijenili su ruski stručnjaci, što je znatno više nego 2006., i usporedivo sa snagom atomskih bombi koje je SAD bacio na Hiroshimu i Nagasaki 1945.

The Washington Post u svom izvještaju navodi kako se "ne čini da nova nuklearna proba pokazuje značajan tehnički napredak u odnosu na prvi podzemni pokus prije tri godine", koji su mnogi stručnjaci zvali poluneuspjehom.

Više američkih stručnjaka za nuklearno oružje ocjenilo je u ponedjeljak da proba pokazuje kako stručnjaci Sjeverne Koreje još nisu svladali tehnologiju izrade pouzdane nuklearne bombe.

- Najjednostavnija je hipoteza da pokušavaju izraditi napravu koju mogu staviti na oružje, no još nisu dobri u tome, izjavio je za Post Jeffrey Lewis, direktor Inicijative za neproliferaciju i nuklearnu strategiju, pri neprofitnoj Zakladi Nova Amerika.

- Eksplozija u ponedjeljak bila je snage dva do četiri kilotona, što je dva do pet puta jače nego 2006., ocijenio je Siegfried Hecker, povremeni posjetitelj sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa u Jongbjonu i bivši direktor američkog Nacionalnog laboratorija Los Alamos.

Domaća politika, više nego međunarodni faktori, čini se da stoje iza ponašanja Pyongyanga, sugeriraju brojni međunarodni analitičari, ukazujući na slabo zdravstveno stanje komunističkog vlastodršca Kim Jong Ila i moguću borbu za položaj njegova nasljednika unutar kruga najviših dužnosnika.

Agencija Associated Press u svojoj analizi upozorava kako "nije vjerojatno da će režim u Pyongyangu stvarno pokrenuti nuklearni napad", ali sada se povećava strah od druge prijetnje, od odmetnute Sjeverne Koreje koja omogućuje ostvarenje nuklearnih ambicija drugih, potencijalno čak i terorista.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: