Svijet
0

Sjeverna Koreja u potpunosti sarađuje s nuklearnim inspektorima

FENA
Foto: AFP; Inspektori IAEA
Foto: AFP; Inspektori IAEA
Sjeverna Koreja u potpunosti sarađuje s nuklearnim inspektorima koji prate zatvaranje njenih ključnih atomskih kapaciteta, saopćio je danas tim Ujedinjenih naroda, prenose agencije.

Komisija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla je u Sjevernu Koreju 14.jula radi uvida u stanje u nuklearnom kompleksu u Jongbajonu, koji je Pjongjang prihvatio da zatvori, na osnovu dogovora šest nacija postignutog u februaru.

"U našim akcijama imali smo punu podršku vlasti DNRK, izjavio je šef grupe IAEA Adel Tolba novinarima u Pekingu", nakon povratka iz Pjongjanga.

Tolba nije želio da detaljnije govori o nuklearnim potencijalima Sjeverne Koreje, ostavljajući to šefu IAEA Mohamadu El Baradeiju, koji bi trebalo da se oglasi u septembru, navodi Reuters.

Tolbino obraćanje novinarima ukazalo je, međutim, da problema s Pjongjangom više nema.

"Ispunili smo sve zadatke koje smo imali, istakao je Tolba", dodajući da će on i njegovi saradnici o svom učinku detaljno referirati u sjedištu IAEA u Beču.

Njihove zadatke u subotu je preuzela nova grupa inspektora, koja bi trebalo da sagleda i status dva nedovršena reaktora.

Sjeverna Koreja je u oktobru prošle godine izvršila prvu probu atomskog oružja, ali je četiri mjeseca kasnije - kroz razgovore sa SAD-om, Rusijom, Južnom Korejom, Japanom i Kinom - pristala da, u zamjenu za odustajanje od svog nuklearnog programa, dobije međunarodnu pomoć, prije svega u energentima.

Prošlog mjeseca nastavljeni su razgovori šest nacija o daljnjem razoružanju Sjeverne Koreje, ali tom prilikom nije utvrđeno do kada bi taj proces trebalo da se okonča.

O tome će se, na nivou radnih grupa, razgovarati tokom augusta, a konačna odluka o roku trebala bi biti donijeta u septembru.