Miting u Pyongyangu
5

Sjeverna Koreja: Traži se smrt predsjednika Južne Koreje

FENA
Miting u Pyongyangu (Foto: AFP)
Miting u Pyongyangu (Foto: AFP)
Desetine hiljada građana Sjeverne Koreje okupilo se u petak u Pjongjangu izražavajući bijes prema predsjedniku Južne Koreje Lee Myung - Baka tražeći njegovu smrt zbog navodnih uvreda iznijetih tokom proslave godišnjice rođenja osnivača Sjeverne Koreje.

Vojska i civili napunili su trg Kim Il Sunga u Pyongyangu i poručivali da će da "zbrišu grupu Lee Myung-Baka, zakletog neprijatelja, do posljednjeg čovjeka na Zemlji i pod ovim nebom", prenosi državna agencija KCNA.

Gomila je iskazivala "ogorčenje i mržnju prema grupi pacova kakav je Lee Myung-Bak, koji je ponovo povrijedio osjećanja ponosa vrhovnog vodstva (Sjevera)". Skup, uživo prenošen na televiziji, uslijedio je dan nakon što je Sjeverna Koreja zatražila izvinjenje od Seoula, zbog doživljenih uvreda, ili će biti suočena sa "svetim ratom".

Govornici su prikazani kako vičući iznose uvrede na račun Lija, dok gomila odgovara "smožditi grupu pacova do smrti". Jedan vojnik je rekao masi da je vojska "riješena da nemilosrdno kazni pacove topovima i puškama". "Hajdemo da potpuno uništimo (predsjedničku) Plavu kuću i uzroke svih provokacija", rekao je vojnik.

Na ogromnoj karikaturi južnokorejski predsjednik je prikazan s prerezanim vratom, a na drugoj lica razbijenog pesnicom. Sve vrijeme prenosa komentator je tražio od vođe Kim Jong-una da im "izda naređenje". "Spremni smo za borbu, da zbrišemo grupu izdajnika i ujedinimo se (s Jugom)". Pyongyang je posljednjih mjeseci preduzeo otrovnu kampanju protiv Leea. Jedan analitičar je rekao da je današnja retorika protiv predsjednika Južne Koreje bila najekstremnija posljednjih decenija, prenosi AFP.

Sjever je optužio Leea za "veleizdaju" što je zabranio posjete Južnokorejcima Pyongyangu poslije smrti Kim Jong-ila u decembru kako bi iskazali žalost. Kim Jong-ila naslijedio je njegov sin Jong-un koji je nastavio s neprijateljskim tonom protiv vlade Južne Koreje. Ove nedjelje Sjever je optužio Leeaa za "skrnavljenje" 15. aprila održane masovne proslave 100. godišnjice rođenja njihovog osnivača i prvog predsjednika Kim Il Sunga.

To se odnosi na istog dana održane demonstracije u Seoulu protiv vlasti u Pyongyangu i komentara u štampi i samog Leea s postavljanjem pitanje enormne cijene jedne takve proslave u uslovima kada stanovništvo Sjevera nema dovoljno hrane. Lee je rekao da su umjesto što su lansirali raketu od 850 miliona dolara za te pare mogli da kupe 2,5 miliona tona kukuruza.

Stručnjaci kažu da ovakav uvredljiv riječnik ima za cilj da osigura podršku i učvršćenje jedinstva oko novog vođe Kim Jong-una. Oni strahuju da bi u slučaju povećanja napetosti moglo doći i do oružanih provokacija duž granice. Sjeverna Koreja je u petak najavila da će lansirati satelite "jedan za drugim", odbacivši osude međunarodne zajednice poslije neuspješnog lansiranja rakete, za koje SAD smatraju da je u pitanju prikriven pokušaj da se lansira raketa dugog dometa.

Pyongyang je prošle nedjelje izveo neuspjelo lansiranje rakete koja je navodno nosila satelit, što je odmah izazlavo spekulacije susjeda da bi Pyongyang uskoro mogao izvesti svoju treću nuklearnu probu, kako bi sačuvao obraz.