Svijet
0

Sjeverna Koreja spremna na prve korake u nuklearnom razoružanju

FENA
Sjeverna Koreja je u četvrtak izrazila spremnost na poduzimanje početnih koraka u nuklearnom razoružanju, povećavajući nade u prvi opipiljivi napredak na međunarodnim razgovorima o sjevernokorejskom programu atomskog naoružanja otkako su počeli prije više od godinu dana.

"Spremni smo raspravljati o mjerama prve faze", izjavio je sjevernokorejski nuklearni pregovarač Kim Kye-gwan po dolasku u Peking na šestostrane pregovore, koji će početi tokom dana kada se delegati okupe u kineskoj državnoj gostinskoj kući, javio je AP.

Američki eksperti koji su posjetili Kima u Pjongjangu prošle sedmice izjavili su kako će Sjever predložitio gašenje svoga najvećeg nuklearnog reaktora i dopuštanje dolaska međunarodnih inspektora u zamjenu za energetsku pomoć i normalizaciju odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Kim je izjavio u četvrtak da će svaki potez Sjeverne Koreje biti određen američkim stavovima.

"Donosit ćemo prosudbe na osnovu toga da li će SAD odustati od svoje neprijateljske politike i krenuti ka miroljuibivoj koegzistenciji", izjavio je on i dodao kako Washington "dobro zna" šta mu je činiti.

Sjever je dva puta bojkotirao razgovore više od godinu dana, tvrdeći kako američka politika pokazuje jedva prikrivenu želju Washingtona da svrgne režim u Pjongjangu.

"Nisam ni optimist ni pesimist jer ima još mnogo tačaka sukobljavanja koje treba riješiti", izjavio je Kim.

Njegovi komentari ipak pokazuju promjenu stava Sjevera od prvog kruga pregovora u decembru kada je Kim odbio čak i raspravljati o razoružanju i zahtijevao ukidanje američkih finansijskih restrikcija protiv banke u Makau, gdje Sjeverna Koreja ima račune.