Zabrinutost SAD-a
0

Sjeverna Koreja sprema lansiranje satelita

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sjevernokorejski zvaničnici u utorak su objavili da se pripremaju na slanje satelita u orbitu, što još jednom zabrinjava svijet, a posebno njihove susjede i SAD.

Analitičari ovo lansiranje satelita na jednoj od raketa nazivaju provokativnim testom za buduće ispaljivanje projektila dugog dometa.

U izvještaju tamošnje službene svemirske agencije stoji da komunistička nacija u danima koji su pred nama priprema ispaljivanje jednog od najrazvijenijih projektila koji može dosegnuti čak i SAD, saznaje agencija AP.

Prošle sedmice Sjeverna Koreja tražila je svoje pravo na razvoj tehnologije u oblasti mirovnog svemirskog programa. Godine 1998. zaprepastila je regiju kada je lansirala projektil Taepodong-1 koji je preletio Japan i pao u Tihi okean.

Pripreme za lansiranje eksperimentalnog satelita Kwangmyongsong-2 koji će nositi raketa Unha-2 su pri kraju, a mjesto s kojeg će biti lansirani zove se Hwadae i nalazi na sjeveroistoku zemlje.

Nije objavljen datum lansiranja, ali je ministar odbrane Sjeverne Koreje naveo da bi pripreme mogle biti završene u roku od dvije sedmice.

Analitičari procjenjuju da će ovakav potez odaslati jasan signal Južnoj Koreji, ali i Sjedinjenim Američkim Državama koje strahuju da bi im ova država mogla postati izravna prijetnja.