Svijet
0

Sjeverna Koreja: Sankcije UN-a objava rata

FENA
Kim Yong Nam, Foto: AP
Kim Yong Nam, Foto: AP
Sjeverna Koreja saopćila je u utorak da su joj Ujedinjene nacije praktično objavile rat namećući joj sankcije zbog njezine nuklearne probe.

Sjeverna Koreja "želi mir, ali se ne boji rata", navodi sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju koje je prenijela Korejska centralna novinska agencija.

"Rezolucija (Vijeća sigurnosti UN-a) ne može se protumačiuti drugačije nego kao objava rata", saopćilo je ministarstvo, nazivajući sankcije "djelom neprijateljske američke politike" prema Sjevernoj Koreji, prenosi AP.

Ministarstvo je upozorilo da će Sjeverna Koreja "snažnim akcijama nanijeti nemilosrdan udarac" svakome ko iskoristi UN-ovu rezoluciju da bi kršio suverenitet zemlje.

UN-ove sankcije, usvojene u subotu, zabranjuju prodaju većih količina oružja Sjeveru i naređuju inspekcije tereta koji ulazi u tu zemlju i izlazi iz nje.

Također poziva na zamrzavanje sredstava kompanija koje služe za snabdijevanje Sjevera nuklearnim i programima balističkog oružja.

Sjever će "pažljivo posmatrati budući američki stav i poduzeti odgovarajuće mjere", navodi se u saopćenju bez spominjanja o kakvim bi se mjerama moglo raditi.